Velgen maken of kraken je auto

Auteur: , 60 Reacties

Ik zou graag een stelling deponeren: Velgen maken of kraken je auto. Zelf ben ik het natuurlijk volmondig met deze stelling eens en ik verwacht ook niet dat we er niet lang over hoeven te discussiëren, want man wat kun je een auto verpesten met de verkeerde velgen. Ik vind per definitie dat onder iedere auto een paar nette lichtmetalen velgen horen. Gaat ik te ver wanneer ik zeg dat wieldoppen verboden zouden moeten worden? Behalve dan die lieve beren-wieldopjes van die we misschien nog wel kennen van de Mazda 121 (grrrr!!!).

Nee, zonder gepaste sloffen vind ik er geen reet aan. Let wel, daarbij geld niet hoe groter hoe beter. Ik zag laatst nog een Audi A3 rijden met de velgen van een A8, wel, ik kan je vertellen, dat is ook geen gezicht. Dat deed mij heel erg denken aan een soort speelgoedautootje, waarbij de onderlinge verhoudingen ook niet per see hoeven te kloppen, of was dit misschien de A3 bigfoot-line?

Een ander voorbeeld: De BMW 5-serie. Persoonlijk vind ik dat een hele strakke auto. Hoe kan het dan in hemelsnaam zijn dat die standaard leverbaar is met 16 inch velgen. Sterker nog, er zijn mensen die ‘m ook zo nemen! Dat is zo’n enorme afknapper. Onder de 5-serie horen minstens 17 inch, maar eigenlijk 18 inch velgen. Voor mij is dat een beetje hetzelfde als wanneer ik een hele aantrekkelijke vrouw zie die dan ineens een peuk opsteekt, of nog erger, een pakkie shag tevoorschijn haalt, bah!

Goed, strakke velgen dus, maar wanneer kun je nu zeggen dat je strakke velgen hebt, want smaak is toch heel persoonlijk? Dat klopt, maar toch zijn er enige richtlijnen. Zo hebben wij het hier in Europa niet zo op verchroomde velgen, want dat is meer een Amerikaans “bling bling” fenomeen. Je ziet ze af en toe wel eens een paar verchroomde voorbij komen en soms staat dat niet eens verkeerd. Het is ook wel erg afhankelijk van het type auto; het moet passen. Chromen velgen onder een dikke Mercedes, geeft al heel snel een fout imago, maar doe je ze onder een opgedikte Honda Civic Type-R dan kan het ineens weer wel. En dan de Spinners. Die moet je niet onder je Volkswagen Polo willen hebben (geloof me, ik heb het gezien).

De absoluut overtreffende trap van hoe zeer je de plank mis kunt slaan, laat Chrysler ons zien. De Chrysler Sebring 2.0 LE uitvoering wordt namelijk standaard geleverd met verchroomde wieldoppen, ik zal dat herhalen, verchroomde wieldoppen!!! Het mag onderhand duidelijk zijn dat ik alle wieldoppen het liefst omzet in diesel, da’s tenminste nuttig, maar wanneer je aan komt zetten met verchroomde wieldoppen, dan krijg je mij toch écht even stil. Was er dan helemaal niemand die een minuutje een helder moment had, want meer heb je niet nodig om te bedenken dat dit gewoon niet kan. Aan de plastic opklikbare spinners (ja, ze bestaan echt) wil ik al helemaal geen woorden vuil maken.

Gelukkig gaat het heel vaak ook gewoon goed. Er zijn verschrikkelijk veel mooie velgen, waardoor het kiezen erg lastig is. Persoonlijk vind ik de velg zoals hier afgebeeld erg strak en goed passen bij de auto waar hij onder zit. De échte kenners onder ons zien natuurlijk meteen waar het hier over gaat.