JUN Akira Supra: 1200pk

Auteur: , 16 Reacties

Dat een Toyota Supra lekker te tunen is net zoals Nissan Skylines, was mij niet onbekend. Geheel volgens onze lijfspreuk: "Meer pk's is altijd beter" doken de Japanse tuners van Jun een hok in om een Supra te voorzien van wat accessoires. De basis vormde een JZ80 Supra die er al een zwaar leven op had zitten. Een rolkooi werd ingebouwd en het gehele interieur gestript. Aan de buitenkant moeten diverse aerodynamische aanpassingen zorgen voor meer stabiliteit op hoge snelheden en tegelijkertijd genoeg frisse lucht naar de motor sturen.

Die motor vormt uiteraard het hart van alle aanpassingen, de standaard zuigers mochten plaatsmaken voor exemplaren van Jun. Mede hierdoor is de cylinderinhoud op 3.2 liter uitgekomen. Twee nieuwe turbo’s en een nieuwe intercooler zorgen voor de noodzakelijke overboost. Maar dan moet er ook genoeg benzine naar de motor, dus zijn er vijf Bosch brandstofpompen en twaalf JUN 890cc injectoren gemonteerd.

Uiteraard werd ook de electronica, uitlaat en tal van andere zaken aangepast. Een totaalvermogen van 1200 pk wordt daarmee bereikbaar en de top van de Supra-on-steroids ligt boven de 400 km/u. Uiteindelijk is er in 2001 mee geracet op de zoutvlakte van Bonneville en heeft deze Supra de officieuze titel van snelste Toyota op zak (via buscatuning.com).