Volvo XC60 Concept [UPDATED]

Auteur: , 88 Reacties

Na de XC90 en XC70 staat er op de Detroit motorshow binnenkort een concept van de Volvo XC60.

Er was wat onduidelijkheid over het feit of de nieuwe SUV van Volvo de naam XC50 of XC60 zou krijgen. We wisten te melden dat het een XC60 zou worden (jammer wouter) maar het is nu ook officieel.

Na het gevecht om de uber-SUV krijgen we dus een flinke berg middle-class premium SUV’s. Er komt een Audi Q5, Mercedes GLK en Volkswagen Tiguan, het wordt gezellig druk!

De XC60 concept ziet er in ieder geval verfrissend uit, lekker sportief (al blijft daar uiteindelijk altijd weinig van over). De achterkant is erg origineel, de neus doet veel denken aan de C30. De nieuwe Volvo staat gepland voor 2009 en deelt het platform met de nieuwe LandRover Freelander. De auto krijgt all-wheel drive en de motoren bestaan uit vier- en vijfcilinders (via auto-motor-und-sport.de).

Volvo XC60 Concept

Persbericht:

De Volvo XC60 Concept is vooral een auto voor de toekomst. Letterlijk, en in de breedste zin van het woord. Het studiemodel biedt de wereld niet alleen een ‘sneak preview’ op een nieuwe auto uit Volvo’s XC-lijn, maar onthult ook tal van designinnovaties en -elementen die deel zullen uitmaken van toekomstige Volvo’s. Volvo Cars Design Director Steve Mattin en zijn team hebben de XC60 Concept ontworpen met de ogen puur gericht op één helder doel: nieuw design-DNA!

Belofte voor de toekomst
“De XC60 Concept heeft een groot aantal innovaties in zich die aangeven hoe onze auto’s er in de nabije toekomst zullen gaan uitzien”, zegt Steve Mattin. “Het is tijd om voor eens en altijd afscheid te nemen van doosvormige Volvo’s. Natuurlijk, die lijn is al langer ingezet, onder meer met de C30. Maar misschien leeft dat beeld nog steeds. Daarom geven we in plaats daarvan onze Scandinavische erfenis tegenwoordig meer gevoel, meer emoties: door onze auto’s meer persoonlijke uitstraling te geven door met vormen en lijnen te spelen, en door ze innovatieve ontwikkelingen door te laten maken en ze die daadwerkelijk mee te geven. Nu, en bijvoorbeeld met de XC60 in de zeer nabije toekomst.”

Design
“In de afgelopen jaren hebben we wat de vormgeving van onze auto’s betreft – met succes – de nadruk gelegd op Scandinavisch design met alle bijbehorende karakteristieken”, zegt Steve Mattin. “Dat wil zeggen, tijdloze, functionele elegantie. Dat heeft zichzelf bewezen en zal altijd zo blijven. Maar nu voegen we daar nog iets aan toe. Of liever: pompen we het design-DNA letterlijk op door toekomstige modellen visueel meer volume te geven. Met meer expressieve, op het gevoel werkende vormen en lijnen die als een magneet ieders aandacht zullen trekken. Nu herken je een Volvo op vijftig meter, in de toekomst moet die afstand verdubbeld zijn.”

Designmatig gezien is de XC60 Concept dan ook opvallend, gedurfd en vol emotie. Het studiemodel, gehuld in een glansrijke ‘Tin Bronze’ laklaag, is een smaakvolle mix van het beste van twee dynamische autovormen, legt Mattin uit. “Beneden de ‘schouderlijn’ heeft de XC60 duidelijke XC-trekken, die kracht en volume uitstralen. Door zijn grote 20-inch wielen, ‘uitgeklopte’ wielkasten, ruime bodemvrijheid en aluminium beschermplaten aan de onderkant van de auto toont de XC60 zijn spierballen. Terwijl alles daarboven zich wat lijnvoering meer vertaalt in het sportieve en dynamische van een elegante en sexy coupé.”

Veel groter Volvo-logo
Vorig jaar werd het nog licht gerestyled, maar al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw siert het bekende ‘iron mark’-logo, gemonteerd op een diagonale strip op de grille, de neus van iedere Volvo. Volvo hecht veel waarde aan het krachtige beeldmerk dat gebaseerd is op het symbool voor het chemische element ijzer, en op de XC60 Concept is het prominenter (lees: groter) in beeld gebracht dan op eerdere Volvo’s. Ook de nieuw gepositioneerde knipperlichten in de bumpergrilles links en rechts maken deel uit van Volvo’s nieuwe design-DNA. Samen met de nieuwe ‘snel gesneden’ koplampunits, de V-vormige motorkap en de forse bumper/spoilercombinatie geven ze het front een uiterst krachtige uitstraling, die het moderne karakter van de XC60 Concept benadrukt.
Ook de merknaam Volvo op de achterkant van de auto werd onder de loep genomen. Letterlijk. De letters werden groter en iets meer uitgespatieerd, waardoor ze meer in het oog springen. Dit stukje typografie behoort eveneens tot het nieuwe design-DNA dat de toekomstige Volvo-modellenreeks zal kenmerken.

Volvo XC60 Concept
Volvo XC60 Concept
Volvo XC60 Concept
Volvo XC60 Concept
Volvo XC60 Concept