Ik wil een driewieler!

Auteur: , 47 Reacties

Net als bijna iedereen heb ook ik leren fietsen op een driewieler. Ik had een hele mooie rode met een knijptoeter op het stuur. Mijn buurjongetje had er 1 met een kiepbak achterop en was altijd heel stoer in de weer met zand en stenen. De kinderen in de buurt waren allemaal erg jaloers op zijn driewieler met kiepbak, maar mij interesseerde het niet, want de mijne was lekker lichter en dus was ik sneller. ;)

Je had het toen al bijna kunnen voorzien: die buurjongen rijdt nu in een BMW X5 en ik bouw mijn eigen Ferrari.

Niet veel later wilde ieder kind uit de buurt zo snel mogelijk van zijn of haar driewieler af, maar ik scheurde er graag zo lang mogelijk mee door. Al steppend met 1 voet op de achteras deed ik wedstrijdjes met vriendjes op hun fietsjes met zijwielen. Totdat ik een jaar of drie was…
Ik hing weer eens lekker schuin naar de binnenkant van de bocht en op een dag… KRAK! Mijn mooie rode driewieler brak in twee stukken. Ondanks de geschaafde knie van toen zijn driewielers me altijd blijven fascineren.

Mijn eerste ontmoeting met een driewielige auto was met een Reliant Robin. Je weet wel, dat rare Engelse plastic stadswagentje met twee wielen achter en 1 klein sturend wieltje onder de neus. Ondanks dat het een seniorenauto is, wil ik hem erg graag ooit nog eens hebben. Gewoon omdat hij zo lekker fout is.

Reliant Robin
Reliant Robin

Toen ik me veel later met auto’s bezig ging houden leerde ik dat de auto is ontwikkeld uit gemotoriseerde driewielers. De eerste echte auto, de Benz Tricycle, was een driewieler met twee wielen achter en 1 wiel voor.

Benz Tricycle

Peugeot had in 1942 het zeer eenvoudige model VLV met drie stepwieltjes.

peugeot vlv

Morgan bouwde zeer sportieve modellen met twee sturende voorwielen.

Morgan F Trike

En hier een oude Darmont met ‘openlucht’ V-Twin tussen de voorwielen…

Darmont Spécial

Menig driewielige microcar was uitgevoerd met slechts 1 achterwiel. Kijk maar eens op www.3wheelers.com en laat je versteld staan hoeveel wonderlijke creaties er ooit gebouwd en verkocht zijn. Jullie kennen allemaal de BMW’s Isetta en de Messerschmidts nog wel…

BMW Iseta 300

… en 1 van mijn favorieten: de Bond Bug.

Bond bug
Bond bug

De op hun eiland afgezonderde Engelsen hebben zich bijna onafgebroken met driewielers bezig gehouden en 1 van hun meest stoere driewielers ooit is misschien wel de Grinnal Scorpion. Dit raketje zat in een racespel van het British Touringcar Championship en die gleed heerlijk alle kanten op! Veel te veel power op 1 achterwiel… spectakel gegarandeerd.

Grinnal Scorpion
Grinnal Scorpion

Ook de T-Rex lijkt me wel een spannend stukje speelgoed.

Campagna T-Rex

Tijdens mijn stage heb ik me na jaren weer bezig mogen houden met het driewielprincipe met als resultaat de MITKA. Die fiets-achtige heb ik al meerdere keren genoemd, dus ik zal jullie daar niet nog een keer mee vermoeien. Toch kan ik het niet laten om er nog een keer een plaatje van te tonen.

Mitka
Mitka

Nu lijkt de autoindustrie de driewieler weer een beetje herontdekt te hebben. Mercedes scheurde al hellend enige tijd geleden door de bochten in de vorm van de F300 Concept, een Messerschmidt-achtig model voor twee personen met, net als bij de MITKA, een kantelmechanisme in de vooras en een enkel aangedreven achterwiel.

Mercedes F300 Concept

Peugeot heeft vorig jaar een 207 doormidden gezaagd en er een achterbrug van een motorfiets aangelast…

Peugeot 20Cup racer

…en Volkswagen rijdt al een tijdje rondjes met de concept GX3 (een voorbode van de vierwielige KTM X-bow).

Volkswagen GX3

Mijn jongenshart begint weer sneller en heviger te kloppen als ik al die nieuwe driewielers aanschouw. Maar degene die mijn hart het meest op hol brengt is toch wel onze eigen Hollandse kantelaar: de Carver. Ik denk niet dat ik hier nog veel over hoef te zeggen… Kijk gewoon nog maar een keer naar de serie filmpjes van een tijdje geleden.

Ik heb nu spijt dat ik als klein jochie niet de inventiviteit had om de twee losse helften van m’n driewieler met een stuk rubber weer aan elkaar te bevestigen. Anders had ik toen al mijn eigen carver gehad…

Carver