Column nu: Zijn cabrio’s gay?

Auteur: , 331 Reacties

Een existentiële vraag, zo met het voorjaar op de stoep. Vorige week althans, want nu sneeuwt het weer even, maar het kan niet lang meer duren of de lente barst in volle hevigheid los, waarna het weer lijkt alsof zo ongeveer de helft van het Nederlandse wagenpark uit cabrio's bestaat.

De aanleiding voor deze column is een kleine woordenwisseling die mijn Autoblog collega Wouter en ik hadden, nadat ik zijn favoriete automerk had beledigd door de Alfa Spider voor homobak uit te maken. Hij pareerde dit door te stellen dat alle cabrio rijders nu eenmaal homo zijn. Ik rijd zelf namelijk een cabrio dus daar had hij mij mooi even tuk. Afijn, u begrijpt, dit was een volwassen discussie op hoog niveau met goede argumenten en zonder te generaliseren, die een beetje uit de hand liep. Bij auto-hooligans geldt immers: Kom je aan de auto, dan kom je aan de hooligan.

Alles met een oprechte knipoog natuurlijk, want wij weten wel beter dan dat homosexualiteit een (dis)kwalificatie is, of dat het rijden in een kappersauto automatisch homosexualiteit tot gevolg heeft alsof het een besmettelijke aandoening is. Bovendien voltrok de ‘discussie’ zich over de e-mail, daar Wouter als correspondent in Genève zat, waardoor we door de omstandigheden niet met elkaar op de vuist konden gaan.

Het zette mij echter wel aan het denken toen ik vorige week in een zonovergoten Nederland een beetje doelloos heen en weer aan het crossen was voor mijn op handen zijnde rij-impressie in de Nissan 350z roadster. Uiteraard met open dakje en coole zonnebril op. Tijdens het rijden bekroop mij hetzelfde onbestemde gevoel wat ik ook heb als ik in mijn eigen cabrio rijd. Een gevoel wat ik nooit goed heb kunnen benoemen. Maar terugdenkend aan het onderhoud met mijn collega schoot opeens het woord ‘gay’ door mijn hoofd. Niet de sexuele betekenis, maar gewoon ‘gay’ in de breedste, uiteraard meest positieve zin van het woord: Cabrio’s zijn gay.

Na bestudering van de term ‘gay‘ werd het me al snel duidelijk. Één van de definities die wordt gehanteerd is “Gay is sometimes used to describe an object of particular flamboyance“. Bovendien ben je in de cabrio met open dakje weliswaar een volwaardige weggebruiker, maar toch net even anders dan de rest, waardoor je wat vaker wordt nagekeken en soms zelfs aangesproken bij het stoplicht, al dan niet in vriendelijke bewoordingen (mooie bak! patser!). Daarnaast zou het mij niets verbazen als daadwerkelijk 10% van alle personenauto’s in Nederland een cabriolet uitvoering is.

Het komt wel heel nauw hoor. Want zodra het dakje dicht is, is het niet meer gay. En zodra je met gezelschap in de open cabrio zit is het ook niet meer gay. Roadsters (tweezitters) zijn iets minder gay dan vierzitters, maar, desalniettemin nog steeds gay. En het aantal peekaas, merk of model maken ook niet uit.

Fijn dat we dat opgehelderd hebben. Vandaag is de winter-, zomerbanden wissel, dus ik hoop dat het snel weer mooi weer wordt, dan kan ik weer lekker cruisen in mijn cabrio.

[ gepubliceerd op nu.nl, 21 maart 2007 ]