Piëch verwacht 1-liter-auto over 3 jaar

Auteur: , 19 Reacties

Ferdinand Piëch, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Volkswagen en grote aandeelhouder bij Porsche is de laatste dagen flink in het nieuws. Dit vanwege een media-offensief van VW ter gelegenheid van zijn 70-ste verjaardag, die hij vandaag viert. In principe is dit geen heet nieuws, ware het niet dat de man in een interview met de Braunschweiger Zeitung heeft verzekerd dat een super-efficiënte 1-liter-auto in ontwikkeling is die binnen 4 jaar op de markt gebracht kan worden.

We denken hier uiteraard meteen aan het prototype dat de kleinzoon van Ferdinand Porsche vijf jaar geleden zelf, bij zijn vertrek als CEO van VW, van Wolfsburg naar de aandeelhoudersvergadering in Hamburg reed. Hierbij verbruikte de 250 kg zware tweezitter 0,89 liter/ 100 kilometer. Dit was een mooi staaltje spaarzaamheid, maar indertijd was de constructie van een dergelijke auto niet realistisch vanwege het enorme prijskaartje dat er aan alle lichtgewicht-carroserriedelen hing. Ondertussen is de situatie veranderd en zegt Piëch dat de auto binnen twee jaar voor 5.000 in plaats van een eerder geraamde 35.000 euro te produceren is. Hierdoor komt een superspaarzame auto, die de 3-liter Lupo doet verbleken, een stuk dichterbij:

“Ich habe mit einem Hersteller gesprochen. Er traut sich in zwei Jahren zu, das Bauteil statt für 35.000 EUR für nur noch 5.000 EUR zu produzieren. Dann kommt so ein Auto in Bereiche, wo es auch ein normaler Kunde kaufen kann”.

Onder Piëchs opvolger Bernd Pischetsrieder was dit project niet zo populair en heeft het een tijdje stilgelegen, maar sinds Pischetsrieder gewipt is schijnt de ontwikkeling weer in volle gang te zijn.

VW is sowieso niet vies van onderzoek naar efficiënt rijden, we verwachten de brandstofcel ook over niet al te lange tijd.