Volvo stimuleert E85 uit eigen zak

Auteur: , 40 Reacties

In deze tijd waarin iedereen met milieuvriendelijke producten goede sier probeert te maken bewijst Volvo de voortrekkersrol van Zweden op het gebied van bio-brandstof door met een E85-offensief te komen. In samenwerking met de tankstations van Tamoil wordt het aanbod van E85 in Nederland flink vergroot en de prijs per liter verlaagd naar het niveau van Euro 95.

Hoewel er veel discussie is over het nut van bio-brandstof en de wissel die de productie ervan trekt op de voedselvoorziening, is het toch bewonderenswaardig dat er een fabrikant opstaat die eens concrete actie onderneemt.

Volvo wijst er fijntjes op dat stimulerende maatregelen van de overheid uitblijven en dat ze daarom het heft in eigen hand nemen om zo een markt voor bio-brandstof te creƫren. Het merk heeft al een flink aantal modellen in de lineup die geschikt zijn voor het gebruik van E85 (de Flexifuel-modellen).

Concreet komt het er op neer dat het aantal verkooppunten wordt uitgebreid van 4 naar 23, en dat de prijs per liter met circa 30 cent daalt, om zo het prijsverschil met loodvrije benzine teniet te doen. Een liter E85 kost zonder maatregelen namelijk 1,85 euro. Verder wordt de aangeboden brandstof gewonnen uit onder meer houtsnippers en andere biomassa. De brandstof wordt dus niet uit granen geproduceerd en belast daardoor de voedselketen niet.

Of dit voor een doorbraak van E85 zal zorgen is nog maar de vraag. Het blijft natuurlijk een niche in de markt, maar je moet ergens beginnen. Dat er actie wordt ondernomen in plaats van alleen maar mooie praatjes te houden is in ieder geval bewonderenswaardig.