Klassieker: Porsche 356

Auteur: , 22 Reacties

De Porsche 356 is de auto waarmee het allemaal begon voor Porsche. Het was de voorloper van de 911 en is nog steeds een icoon in de autowereld. Ook bij de 356 zat de motor al op de verkeerde plaats, namelijk achterin. Toch heeft dat het succes van Porsche niet kunnen stoppen.

Ferdinand Porsche Senior had in 1931 al de auto ontworpen die later de Volkswagen Kever zou gaan heten. Zijn zoon, Ferry Porsche, legde in 1939 de basis voor de Porsche 356. Het design is getekend door Erwin Komenda. Het idee was een achterwielaangedreven twee-zitter met een luchtgekoelde vier-cilinder achterin. Alle techniek zoals de 1100 cc motor en het onderstel kwam in eerste instantie van Volkswagen. Wel was de 356 veel sportiever dan de Kever door een aantal aanpassingen door Porsche aan bijvoorbeeld de motor, de versnellingsbak, het interieur en de stuurinrichting. Later werden steeds meer onderdelen door Porsche zelf ontworpen.

Porsche 356A hardtop cabrio

De eerste plannen waren er al in 1939 maar omdat Duitsland zich in de Tweede Wereldoorlog stortte, stond het project vrijwel stil tot 1948. In dat jaar bouwde Porsche het eerste officiële prototype dat direct een lange-afstandsrace wist te winnen. De productieversie reed ook in 1948 de fabriek uit. De eerste twee jaar werd de 356 nog gebouwd in Gmünd in Oostenrijk maar in 1950 werd de productie verplaatst naar Stuttgart in Duitsland. Die verhuizing betekende tevens het einde voor de volledig met de hand gevormde aluminium carrosserieën. De auto’s die in Duitsland gebouwd zijn, hadden namelijk een grotendeels stalen opbouw.

Porsche 356A Carrera

Verder werd de productie in Duitsland flink opgeschroefd. In de eerste twee jaar bouwde Porsche maar 50 auto’s maar door de stijgende populariteit werden dit er snel meer. Eigenaren waren enthousiast over de aerodynamica, de wegligging en de bouwkwaliteit. Ook werd er enthousiast geraced met de Porsches. Toch waren ze daarom niet minder geschikt voor dagelijks gebruik. Opvallend is dat dit nog steeds de eigenschappen van een moderne Porsche zijn. Waar andere fabrikanten hun visie in de loop der jaren hebben aangepast, is Porsche altijd heel eigenwijs blijven vasthouden aan die basisprincipes.

Gedurende zijn levensduur is de 356 fundamenteel hetzelfde gebleven. Wel zijn er een aantal kleine veranderingen geweest waardoor vier generaties zijn ontstaan. De eerste generatie, de 356, werd gebouwd van 1948 tot 1955. Deze eerste versie had in het begin nog een voorruit in twee delen. Later werd hij wel gemaakt van één stuk glas. Vanaf 1951 werden drie verschillende motoren leverbaar. Het waren allemaal 4-cilinder boxermotoren maar de inhoud variëreerde tussen de 1100 en de 1500 cc. In 1952 werd die laatste opgevolgd door de 1500 Super die 70 pk had. In hetzelfde jaar werden de remmen verbeterd en werd een nieuwe versnellingsbak geïntroduceerd. Een belangrijke ontwikkeling was ook de komst van de type-547 motor waardoor de Carrera ontstond.

In 1955 werd de 356 licht opgefrist waardoor de 356A ontstond. De A had o.a. een andere voorruit, kleinere wielen en een carrosserie die volledig van staal was. Verder had de B nieuwe 15-inch velgen en werd de carrosserie iets verlaagd om plaats te maken voor grotere ramen.

Porsche 356B cabrio

De 356B werd geïntroduceerd in 1962. Deze generatie had een tankdop op het rechter voorspatbord en twee koelroosters op de motorkap en wederom twee nieuwe motoren. Ook kreeg de B een achterbank en een opgefrist interieur. In 1961 werd de carrera 2 met een 2-liter 130 pk motor aan de line-up toegevoegd.

De 356B werd opgevolgd door de 356C in 1964. De C had schijfremmen en een nieuwe versie van de boxermotor die nu 95 pk leverde. In datzelfde jaar werd ook de 911 uitgebracht. Ondanks dat dit in eerste instantie de opvolger van de 356 was, bleef die nog gewoon in de verkoop tot 1966. De 356 bleef goed verkopen na de introductie van de 911 simpelweg omdat de 911 behoorlijk duurder was. Grappig is overigens dat de laatste 356’s verkocht werden aan de Nederlandse politie.

Vanaf het begin bouwde Porsche een cabrio versie die behoorlijk goed verkocht werd. Op advies van de Amerikaanse importeur Max Hoffman kwam Porsche in 1954 met een goedkopere cabrio met de naam Speedster. Het sterke punt was dat het een heel betaalbare auto was doordat de Speedster zo simpel mogelijk gehouden was. Tevens had deze auto een schitterend design en het was dan ook een groot succes met name in de VS. In 1958 werd hij opgevolgd door de Convertible D die iets minder spartaans was.

Uiteindelijk heeft Porsche heel veel versies van de 356 gebouwd. Naast de cabrio bouwde men bijvoorbeeld ook nog hardtop cabrio die in basis een cabrio was maar geleverd werd met een stalen hardtop. Al deze differentiatie heeft Porsche bepaald geen windeieren gelegd. In totaal heeft het bedrijf namelijk 79.000 356’s verkocht.

Porsche 356A speedster