Benzineprijs spekt schatkist in 2008 met 1,12 miljard extra!!!

Auteur: , 47 Reacties

Gaat er weleens een dag voorbij dat we niet klagen over de hoge benzineprijs of roepen dat de automobilist een melkkoe is? Heel misschien glipt er per ongeluk wel eens een dag zonder geklaag tussendoor, maar we zijn nu weer bij de les en klagen onverminderd door. We lezen namelijk dat de overheid door de extreem hoge brandstofprijzen veel rijker wordt dan tot nu toe werd aangenomen. Het tankende volk spekt de "rekening van Wouter Bos" dit jaar met ruim 1,12 miljard euro aan extra inkomsten als gevolg van de stijgende brandstofprijzen en de accijnsverhogingen. Er wordt weleens geroepen: "de rijken worden steeds rijker", maar in dit geval geldt "Het Rijk wordt steeds rijker".

De overheid heft BTW over de kale brandstofprijs. Wanneer die stijgt, stijgen dus ook de BTW-inkomsten. Naar schatting zal dat dit jaar 624 miljoen euro meer zijn dan vorig jaar. Met de accijnsverhoging, wat een vast bedrag is per liter, komt daar nog eens 497 miljoen euro bij. Dit heeft de Bovag berekend en schrok zelf behoorlijk van de uitkomst. Er is volgens de branchevereniging geen enkele reden om de accijnsverhoging per 1 juli door te voeren (3 cent op diesel en 1,5 cent op lpg). Dit zou de schatkist zo’n 140 miljoen euro kosten, maar dat is nog altijd heel veel minder dan de extra inkomsten als gevolg van de stijgende brandstofprijs. Het argument dat er geen geld is om de voorgenomen maatregel te schrappen is dus grote flauwekul.

Dit jaar zal de overheid in totaal zo’n 18,9 miljard euro vangen aan accijnzen, bpm en wegenbelasting. Vorig jaar was dat 17,4 miljard, in 2006 16,6 miljard en in 2005 15,8 miljard euro. Er komt dus ieder jaar ongeveer een miljard bij. Beweer nu nog eens dat de automobilist geen melkkoe is. Gelukkig doet de overheid alleen maar nuttige dingen met ons belastinggeld en wordt het niet aan tal van nutteloze projecten besteed of in bodemloze putten gestort. We moeten dus niet zo zeuren. (via: telegraaf)