Nederlander Adrian van Hooydonk wordt hoofd design BMW-groep

Auteur: , 63 Reacties

De Nederlander Adrian van Hooydonk is met onmiddellijke ingang benoemd tot hoofddesigner van de BMW Group. Daarmee volgt hij de illustere Chris Bangle op, onder wiens verantwoordelijkheid nogal wat controversiële modellen werden gelanceerd.

De kontjes van de 6-serie en vorige generatie 7-serie konden niet iedereen bekoren en de bijnaam Bangle Butt was dan ook niet altijd vriendelijk bedoeld. Grappig genoeg was Van Hooydonk in die periode verantwoordelijk voor het design van de BMW automobielen, dus helemaal vrijuit gaat hij ook niet.

Vanaf nu mag Adrian zich ook gaan bemoeien met het design van Rolls-Royce en MINI, maar gezien de lange ontwikkeltijden van auto’s zal het nog wel even duren voordat we daar Van Hooydonks invloed zullen zien. Wil je meer weten over deze Nederlandse topdesigner, bekijk dan eens wat video’s met uitleg over het design diverse BMW’s op autojunk.

UPDATE: persbericht

Nederlander Adrian van Hooydonk volgt Chris Bangle op als directeur BMW Group Design.
03.02.2009

München/Rijswijk. Adrian van Hooydonk (44) is benoemd tot de nieuwe directeur van de designafdeling bij de BMW Group. Daarmee neemt hij het takenpakket over van de Amerikaan Christopher E. Bangle (52), met wie de Nederlander bijna zeventien jaar samenwerkte bij de BMW Group. Van Hooydonk blijft overigens ook zijn huidige functie van directeur BMW Design bekleden.
De Raad van Bestuur van BMW AG kijkt volgens dr. Klaus Draeger, bestuurslid voor Research & Development, uit naar de samenwerking met Van Hooydonk aan het roer van de designafdeling. ‘Adrian van Hooydonk deelt de fascinatie voor techniek, schoonheid, traditie en innovatie met Christopher Bangle’, meent Draeger.

Topprofessional
De toekomst van Christopher Bangle ligt in ontwerpgerelateerde activiteiten buiten de auto-industrie. Desondanks behoudt hij zijn sterke band met de BMW Group. Bangle en zijn ontwerpteam waren onder meer verantwoordelijk voor de wedergeboorte van de BMW roadster met de BMW Z3, Z4 en de nu al legendarisch BMW Z8. Daarnaast ontstonden onder Bangle’s leiding de Sport Activity Vehicles (SAV’s) BMW X3 en X5 en de huidige MINI-modellen.
Tijdens zijn carrière bij de BMW Group was Adrian van Hooydonk al langer Christopher Bangles rechterhand. De Amerikaan beschrijft Van Hooydonk als ‘een echte topprofessional binnen de designwereld’. Bangle: ‘Ik weet zeker dat hij de vele sterke designstrategieën die we samen voor de BMW Group bedachten uitdiept en doorontwikkelt.’ Adrian van Hooydonk is in zijn nieuwe functie verantwoordelijk voor de designontwikkeling van de merken BMW, Rolls-Royce en MINI.

Na onder meer een studie aan de TU Delft en het Art Center Europ in Vevey, Zwitserland begon de in Limburg geboren Van Hooydonk in 1992 als ontwerper bij de BMW Group. Van 2001 tot 2004 was hij directeur van het internationaal vermaarde designbureau Designworks USA in Californië, dat een dochteronderneming is van de BMW Group. Vervolgens werd hij hoofd van de ontwerpafdeling van BMW autodesign. Adrian van Hooydonk drukte zijn stempel onder andere op het ontwerp van de BMW 6 Serie, de BMW 3 Serie Coupé en Z4 Coupé, het studiemodel BMW Z9, de in 2007 onthulde BMW Concept CS en de BMW M1 Hommage. In 1997 ontwierp Van Hooydonk voor MINI een showauto, de ACV 30. Onlangs zetten de Nederlander en zijn designteam hun handtekening onder het ontwerp van de nieuwe BMW 7 Serie, de BMW Z4 en de Progressive Activity Sedan (PAS) die begin maart 2009 als concept car zijn wereldpremière beleeft op de Autosalon van Genève.

Uitdagingen
‘Ik voel me vereerd en ben bijzonder gelukkig met deze nieuwe verantwoordelijkheid’, zegt Van Hooydonk over zijn nieuwe functie. ‘BMW, MINI en Rolls-Royce produceren de beste auto’s in hun segment. Voor BMW geldt dat ook wat betreft de motorfietsen. Ik verheug me erop een bijdrage te kunnen leveren aan de toekomstige ontwikkeling van die merken.’
Wat betreft de toekomst geeft Adrian van Hooydonk aan: ‘Er wachten ons uitdagingen, maar BMW’s bouwkwaliteiten en de passie van zijn getalenteerde ontwerpafdeling zijn sterker dan ooit. Ik weet zeker dat we enkele bijzonder verfijnde en aantrekkelijke ontwerpen kunnen creëren.’