Snelste hybride ter wereld: Frazer-Nash Namir by Giugiaro

Auteur: , 85 Reacties

Tijd voor cijfers! 1500 kilogram, 800cc, 400pk, ruim 350km/u, 50 gram CO2 per kilometer en een verbruik van 2 Liter op 100km. Dat zijn pas cijfers voor een supercar. Ferrari, Lamborghini en Bugatti eat your heart out.

Nu zullen sommigen misschien wat twijfelen over de echtheid van deze cijfers. Sommige specificaties lijken al het verband met elkaar kwijt te zijn, heeft Giugiaro dan de wetten van de Natuurkunde herschreven? Hoe kan een 350km/u supercar 1:50 rijden? Het antwoord is: met ingenieuze hybride techniek (en een Cw-waarde van 0,32).

Wat Toyota niet lukt, niet wil of simpelweg niet kan, realiseert de Italiaanse ontwerpstudio wel even. De techniek is weliswaar door een Brits bedrijf ontwikkeld maar Italdesign heeft het in een concept gestopt. Er is ook in een performance hybrid helemaal geen grote zescilinder nodig om tot redelijke prestaties te komen. Het ontwerp is in dit geval eens 180 graden omgedraaid. In plaats van een elektromotor toevoegen aan een benzineslurper, bouwt Giugiaro een benzinemotor in een elektrische supercar. Het resultaat is een volbloed speedmachine die bijna al het andere achter zich laat en tóch nog wat groen voor de kleinkinderen laat staan en de lucht gezond houdt.

Helaas zal ook deze concept nog niet op korte termijn in grotere getallen geproduceerd worden. Het is een ‘showcar’ om het vernuftige nieuwe hybridesysteem van Frazer-Nash tentoon te stellen. Terug naar de cijfers. Er zitten in de Giugiaro concept vier elektromotoren, welke voor het leeuwendeel van de 400pk zorgen. Deze worden door een Li-Ion batterijen-pakket van de nodige energie voorzien. Om de reikwijdte te vergroten en het in stadsverkeer naar een benzinestation te redden is er een 814cc wankelmotor gemonteerd. Deze komt 50 kilometer ver op één liter en heeft een tank van 50L tot zijn beschikking. De ontwerpers geven aan dat dit natuurlijk niet het absolute verbruik betreft. De auto rijdt 1:50 als deze puur op brandstof door het stadsverkeer voortsukkelt. Op buitenwegen en op topsnelheid is er veel meer energie nodig.

Giugiaro Namir

Giugiaro Namir

Giugiaro Namir lekker kontje?

Giugiaro Namir layout