Laurens van den Acker gaat naar Renault! [updated]

Auteur: , 37 Reacties

De Designchef van Renault (Patrick Le Quément) zal binnenkort worden opgevolgd door de Nederlandse Laurens van den Acker. We konden onlangs al melden dat Laurens is gestopt bij Mazda (dat was dus geen 1-april grap, dat hij voor zichzelf zou beginnen wel) en nu is bekend geworden dat hij de Fransen gaat helpen. Die hulp kunnen ze goed gebruiken...

Afgezien van de Renault Laguna coupe is het slecht gesteld met het design van het Franse merk. Een Nederlander komt to the rescue! Helaas is Laurens geen held wat betreft de Franse taal, hij zal komende tijd dus wat bijles krijgen om zijn toekomstige collega’s te kunnen verstaan. In oktober zal hij officieel starten met zijn nieuwe functie. Waarschijnlijk wordt dit nieuws morgen bekendgemaakt, zo schrijft L’Automobile Magazine.

UPDATE 10-04 16:30u: Renault geeft een officiele statement

LAURENS VAN DEN ACKER APPOINTED VICE PRESIDENT OF RENAULT CORPORATE DESIGN IN SEPTEMBER 2009

After 22 years with Renault, Patrick le Quément, Senior Vice President of Renault Corporate Design, member of the Renault Management Committee, will leave the company on October 30.

In September, Laurens van den Acker will be appointed Vice President of Renault Corporate Design and replace Patrick le Quément. He will report to Patrick Pélata, Chief Operating Officer.

Born on February 4, 1945, Patrick le Quément graduated from the University of Central England in Birmingham (United Kingdom) in Industrial Design as well as in Business Administration from Danbury University (United Kingdom). He began his career at Simca in 1966. He joined the Ford Motor Cie in 1968 where he spent seventeen years working successively in the UK, Germany, and the United States as well as carrying out projects in Brazil, Australia and Japan. He was appointed Design Director of Ford in Germany in 1981. In 1985, he joined the Volkswagen Audi Group to become the Design Strategy Director. He joined the Renault Group on October 1, 1987 in a newly created position, Vice President of Corporate Design. In 1995, he took over the additional responsibility of Quality, became a member of the Management Committee as Senior Vice President of Quality and Design. At the founding of the Renault Nissan Alliance, he headed up the Joint Design Policy Group, which he has continued to chair. Through his impetus, Renault Design created an international design network and has become an industry leader in digital design.

Born on September 5, 1965, Laurens van den Acker studied at the University of Technology in Delft (Netherlands), where he obtained a Master of Engineering at the Faculty of Industrial Design. He began his career in 1990 as a designer at Design System srl in Turin (Italy). In 1993, he moved to Audi as an Exterior Designer in the Ingolstadt Design Center in Germany. He then joined in 1996, SHR Perceptual Management in Newbury Park (USA) as a Senior Designer. In 1998, he was hired by the Ford Motor Cie in the USA and was appointed Chief Designer of the Brand Imaging Group in Irvine, California. In 2003, he was put in charge of the Ford Escape Platform as its Chief Designer in the Dearborn Design Center in Michigan (USA). His next position, in 2005, was Chief Designer of Strategic Design. Since 2006, he has been the General Manager of Mazda Design in Hiroshima in Japan where he has been in charge of Corporate Design. He will join Renault on May 15, 2009.