Nieuwe Peugeot 308 bioflex rijdt op aangemengde wijn

Auteur: , 17 Reacties

Lekker Frans, maar toch van de Zweden afgekeken. De Fransen hebben nu ook een 308 gebouwd die op een ethanol-benzine mengsel kan rijden.

Peugeot zelf vindt het een goede, duurzame, milieuvriendelijke toevoeging aan het modellengamma. Geen merk overleefd tegenwoordig nog zonder een enigszins groen imago. Tot die hybride er is, zet Peugeot dus in op biobrandstof.

Daar ze in Frankrijk nogal kieskeurig kunnen zijn als het om alcoholische dranken gaat, is er nu meteen een bestemming gevonden voor de slechte flesjes. Oude wijn gewoon een beetje aanmengen, schoonfilteren en in de tank ermee. Doen ze in Brazilië ook. Voordeeltje is dat het sowieso altijd te maken is, ongeacht de staat van de olievoorraad.

Naast E85 werkt het 110pk 1.6 benzineblokje verder ook prima op gewone 95-ongelood. Het stoot slechts 120 gram CO2 uit en om energie te sparen zijn standaard Michelin Energy Savers gemonteerd. De banden besparen 0.2L/100km. Overigens kunnen alle benzine peusjes op 10% ethanol rijden, standaard.

A super ethanol offer in the 308 range

To take advantage of car insurance surcharge exemptions applied from this year to flexfuel vehicles, Peugeot is updating its 308 range of vehicles able to operate on E85.

Super ethanol (E85) is a blend of 15 % unleaded petrol and 85 % agricultural sourced ethanol and continues to represent a viable alternative to fossil fuels. Its use also helps to reduce the demand on fossil fuels, as well as cutting CO2 emissions from its production to combustion (“well to wheel”), a reduction which is now taken into account in the calculation of insurance no-claims bonus.

Benefiting from its experience in Brazil and following on from the 307 SW BioFlex model sold in France since 2007, Peugeot now offers a 308 BioFlex hatchback model equipped with the 1.6 litre 80 kW (110 bhp) engine.

Since E85 is incompatible with a standard petrol engines, the 1.6 litre engine (TU5JP4) has a modified injection and fuel system. It can, however, run on petrol, super ethanol or any mixture of the two (petrol/super ethanol).

With this new offer, the 308 range reinforces its credentials in terms of its environmental efficiency. The range now includes three models offering CO2 emissions of only 120 g/km, strengthening the manufacturer’s position as a European leader in cars with low fuel consumption and low emissions (one in every six cars sold with emissions less than or equal to 120 g/km of CO2 is a Peugeot).

In addition the 308 BioFlex benefits from 16’’ Michelin Energy Saver tyres (reduction of 0.2 litres/100 km), which received their world premiere exclusively on the 308 in 2007.

Available as a five door hatchback model, in Premium or Premium Pack trim levels, it also features a specific “BioFlex”…