Rijtest & video: Aimee in de Brabus Ultimate 112

Auteur: , 118 Reacties

Voor een grote Brabus hebben we Sacha, maar voor het fijnere werk schakelen we natuurlijk Aimee in. Die weet wat hip, cool en handig is in de grote stad.

[ Eerst kijken en dan pas lezen?
Dat kan: klikkerdeklik dan voor de video van de Brabus Ultimate 112.
]

Brabus Ultimate 112 video met Aimee

Laten we eerst het meest heikele punt even behandelen: de prijs van een kleine 63.000 euro. Per pk is dat een coole 562 euro ofwel ruim twee keer zo veel als je normaal gesproken voor een Duitse premium supersporter gewend bent te betalen. Toch is deze Ultimate 112 niet duur, je moet simpelweg je referentiekader even bijstellen. Het meest heugelijke moment voor de gemiddelde vrouw is als zij (het liefst maar één keer) “de weg naar het altaar” afleggen. Het witte niemendalletje wat de bruid draagt, verlaat daarbij de winkel voor een bedrag waar je (bijvoorbeeld) ook een hele leuke (en lekker driftbare) 325i voor kunt kopen. Bij de H&M kun je voor dat bedrag letterlijk alle kleding in jouw maat ophalen, ritueel verbranden en op zoek gaan naar de volgende H&M om weer de hele winkel leeg te trekken. En dit dat voor het komende jaar, ieder weekend weer. De bruidsjurk is dan ook geen kledingstuk, maar een expressie van het allerdiepste ik en het wordt gedragen op een moment waar iedere vrouw sinds hun 3e levensjaar naar uitkijkt. Niet echt te vergelijken dus met het zomerjurkje wat voor 19,95 euro op dat leuke marktje in Benidorm werd gehaald. Toch bieden ze allebei evenveel uitzicht op het (hopelijk) zo begeerde decolleté van het bruidje en bedekken de onderdelen die nog wat meer privé moeten blijven. Kijk nu weer eens naar deze Ultimate 112. Het lijkt wel een Smart, maar het is dus eigenlijk een soort bruidsjurk. Belachelijk duur, erg opvallend, maar wel guitig voor bepaalde momenten.

Brabus Ultimate 112

Klaar ermee? Nee? Nou wees gerust: je zit dan toch niet in de doelgroep voor deze Brabus Ultimate 112. In de garage van de (aspirant) kopers staan al exoten als Ferrari’s, Lamborghini’s en misschien zelfs wel een Veyron. Voor dit soort kopers is 60 mille helemaal niet zo veel, dat je het maar even weet.

Brabus Ultimate 112

Met de Ultimate 112 heeft Brabus willen laten zien wat ze allemaal op, aan en onder een Smart kunnen schroeven of plakken. “It’s a Smart, but not as we know it.” Het eerste wat opvalt is de kleur Gallardo oranje. Wat een kleur en het staat de Smart Brabus fantastisch. Als je verder eens goed kijkt, dan lijkt de Brabus Ultimate 112 breder dan de fortwo cabrio waar deze op gebaseerd is. Die extra centimeters in de breedte zijn te danken aan de Widestar spatbord verbreders en de voorspoiler met dubbele mistlampen. Achteraan is het geheel opgeleukt met diffuser en Brabus sportuitlaat.

Brabus Ultimate 112

Het driecilindertje op de achteras van de Ultimate 112 heeft een flink pepkuurtje gekregen waardoor het vermogen nu op 112 pk uitkomt (standaard 84 pk). Het koppel van 150 nm tussen 3300 en 3900 tpm is volgens Brabus een “exceptional figure for a car in its class”. Op de eerste meters is de kleine Brabus dan ook behoorlijk rap: in 3,9 seconden staat 60 op de teller. Wil je perse 100 km/u halen, dan is 9,5 seconden geduld nodig. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 170 km/u, maar tijdens de zeer winderige testperiode heb ik dat maar niet geprobeerd.

Brabus Ultimate 112

Het standaard onderstel vond Brabus niet goed genoeg en dus monteerden ze een sportonderstel. Knalhard is een vrij aardige omschrijving. Leuk om strak de hoek om te gaan, maar een tikje oncomfortabel is het wel. De speciale lageprofiel bandjes om de ubergeile Brabus Monoblock lichtmetalen velgen helpen daarbij ook niet echt. Voor is de bandenmaat 205/35/18 en achter zijn met de maten 235/30/18 nog imposanter. Op droog zal de grip fenomenaal zijn, maar op nat wilde het venijnige turbo-blokje best wel eens voor spannende momenten zorgen.

Brabus Ultimate 112

Brabus Ultimate 112

Verder is het een absoluut funmobiel: kijk eens naar de oranje details in het interieur. Verbaas je over de leder wat niet alleen op de sportstoelen prijkt, maar ook op de deuren is aangebracht. De prijs is dan misschien exorbitant, maar de Brabus Ultimate 112 is wel helemaal af. Voor een fijnproever wordt een smart daarmee van functioneel stadsautootje tot een superexoot. En natuurlijk kun je alle Brabus-onderdelen wat de Ultimate 112 maakt ook op normalere Smarts bestellen.