Nissan LEAF: eerste betaalbare elektrische auto?

Auteur: , 51 Reacties

De Nissan LEAF is een nieuwe medium-size hatchback met plek voor vijf volwassenen en een actieradius van meer dan 160km (100 mijl).

Zoals verwacht komt Nissan met een compleet nieuwe elektrische auto. Volgens de fabrikant is de LEAF ’s werelds eerste betaalbare auto met nul uitstoot (zero-emission). De Nissan LEAF is speciaal ontworpen voor een lithium-ion batterij-aangedreven chassis. De lancering van deze elektrische auto staat eind 2010 gepland voor Japan, de Verenigde Staten en Europa. CEO Carlos Ghosn licht het nog even toe: “We have been working tirelessly to make this day a reality – the unveiling of a real-world car that has zero – not simply reduced – emissions. It’s the first step in what is sure to be an exciting journey – for people all over the world, for Nissan and for the industry.

De Nissan LEAF wordt aangedreven door gelaagde compacte lithium-ion batterijen, deze leveren een vermogen van meer dan 90kW. De elektromotor levert 80kW/280Nm. Dit moet volgens Nissan zorgen voor een “fun-to-drive” ervaring dat in overeenstemming is met wat de consument verwacht van traditionele, benzine-aangedreven auto’s… Dat valt nog te bezien, we hebben het hier namelijk over ene topsnelheid van 140 km/u…

De LEAF kan in een halfuur voor 80% worden opgeladen (met een snelle oplader), thuis opladen kan via een 200V stopcontact en die doorlooptijd wordt geschat op ongeveer acht uur. Er is overigens speciale aandacht voor het “CONNECTED MOBILITY IT SYSTEM” van de Nissan LEAF. Dit systeem is verbonden met een global datacenter, waardoor er snel support, informatie en entertainment kan worden geboden. Tevens worden via de monitor de dichtstbijzijnde oplaadpunten getoond en is er een feature waarmee je je mobiele telefoon kunt gebruiken om de airco aan te zetten. Handig!