Diesel mengen met benzine: schoner en efficienter!

Auteur: , 63 Reacties

Juist, een cocktail van diesel en benzine laat je verbrandingsmotor zuiniger en schoner draaien. Niks geen hybride ombouwkitje, dankzij een nieuw brandstofmengsel kan een motor tot 20 procent minder brandstof verbruiken en ook nog eens minder schadelijke stoffen uitstoten.

Dat is vorige week bekend geworden op een conferentie van het Amerikaanse Department of Energy, ene Professor Rolf Reitz van de universiteit van Wisconsin heeft het systeem ontwikkeld. Hij maakt gebruik van het feit dat diesel een veel lagere ontbrandingstemperatuur heeft dan benzine. De diesel wordt als een soort vloeibare vonkjes toegevoegd aan het brandstofmengsel, zodat het veel makkelijker ontbrandt. Dat leidt tot een 40 procent lagere temperatuur in de motor, zodat er minder energie verloren gaat. Bovendien wordt het mengsel continu aangepast voor optimale verbranding, zodat er minder brandstof onverbrand de uitlaat verlaat, en zodat er minder uitstoot van schadelijke stoffen plaatsvindt. Het systeem is vooral geschikt om toe te passen in dieselmotoren, maar ook benzinemotoren zouden ermee kunnen worden verbeterd.

Het idee van Reitz is echter vooral gebaseerd op computersimulaties. Die laten volgens de professor zien dat de Amerikaanse transportsector een derde aan brandstof zou kunnen besparen door gebruik te gaan maken van de brandstofcocktail. “Dat is ongeveer de hoeveelheid die we invoeren uit de Perzische Golf”, voegde hij er nog even subtiel aan toe. Meer info op sciencedaily.com. (via noorderlicht)