Dit is de nieuwe Porsche 911 GT3 RS [update: video]

Auteur: , 70 Reacties

Als je in de markt bent voor een nieuwe Porsche 911 en je wilt per se een hoop ijzeren buizen achter je stoel hebben, dan kun je vanaf januari weer je lol op: de GT3 RS komt eraan!

Zoals het hoort is de lichtgewicht Porsche op alle fronten nét weer iets verfijnd: hij is aerodynamisch verbeterd, sterker en lichter. Net als de ‘gewone’ GT3 heeft de RS-versie een zescilinder boxermotor met een inhoud van 3,8 liter. Deze levert hier echter 15 pk extra, om op een totaal van 450 stuks uit te komen. Porsche vertelt trots dat dit neerkomt op 118 pk per liter; een bijzonder hoge waarde voor straatmotoren.

Het blok is gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak met kortere overbrengingen dan voorheen. Elektronische engeltjes waken over je in de vorm van PASM, maar dit is wel aangepast op de sportievere rijstijl die met een wegracer geassocieerd mag worden. Met het weggedrag moet het sowieso wel goed zitten, want naast de achteras is nu ook de spoorbreedte vóór vergroot. De wielkasten groeiden gezellig mee, waarmee de auto een nog imposanter voorkomen heeft gekregen en bovendien ruimte bood voor veel meer stickers. Op alle hoeken vinden we een 19″ velg; aan de voorzijde zijn deze 9″ breed, achteraan maar liefst 12″.

Heel bijzonder is de dynamische motorophanging, die naar gelang je rijstijl soepeler of stijver wordt. Rij je sportiever, dan is je blok dus directer verbonden met de carrosserie. Wat dat precies uitmaakt vraag ik me af, maar het is een leuk gespreksonderwerp met je sleutels op de bar. Kun je er meteen bij vertellen dat je achterspoiler van CfK koolstofvezel en je uitlaatdempers van titanium zijn gemaakt.

Ook groene mensen kun je rustig over je nieuwe aanwinst vertellen, want Porsche rust de GT3 RS standaard uit met een lithium-ionaccu in plaats van een conventionele verzameling lood. Dat bespaart natuurlijk weer een paar grammetjes, en het is een stuk schoner als je over een paar jaar je 911 inlevert voor korting op een Panda.

Op de IAA in Frankfurt kunnen we ongetwijfeld verder kennismaken met de Porsche 911 GT3 RS. De auto is vanaf nu te bestellen en arriveert in januari bij de dealer. De prijs zonder belastingen bedraagt €122.400, wat betekent dat wij in Nederland maar liefst €210.150 voor dit beestje mogen neertellen. Maar dan heb je ook wat.

UPDATE: een leuk videootje, zet die speakers maar open…!

Video Porsche 911 GT3 RS