Audi R8 V10: rijtest & video

Auteur: , 121 Reacties

Dik 40 mille duurder dan de V8. Onzin? Heb je die extra pk’s nou echt nodig?

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk dan hier de video van de R8 V10]

Audi R8 V10 video

Mocht je de vragen uit de introductie serieus nemen dan zijn er veeeeel betere manieren om je geld te besteden. Appartementen in deze prijscategorie zijn veel waardevaster, maar ook zeker op autogebied is veel meer value for money te krijgen. Een A6 Avant is veel praktischer, zuiniger, een stuk ruimer en misschien maar een beetje minder sportief. Als je per se een V10 wilt, dan kun je zelfs uit twee A6-jes kiezen (de S6 voor het doorbreken van de geluidsbarrière en de RS6 om de rotatie van de aarde aan te passen als je er zin in hebt). Kortom: wat moet de wereld in godsnaam met een ridicuul onzuinige supercar met Audi badge?

Audi R8 V10

Nog niet afgehaakt met lezen? Mooi! Ik had ook niet anders verwacht, want de R8 blijkt ongemeen populair. De naam supercar heeft namelijk niets te maken met de prestaties, maar meer wat de auto met de bestuurder doet. Een echte supercar bombardeert de bestuurder in één klap tot superstar. Waar ik ook ging of stond met de Sepangblauwe R8 V10, het verkeer stopte, de camera’s kwamen te voorschijn en de bestuurder (in dit geval ik) werd met bijzondere interesse bekeken. Onder de radar stiekem naar de hoeren gaan zal dus niet echt lukken met deze auto, dus vandaar dat de gemiddelde supercar eigenaar nog andere auto’s in het wagenpark heeft. Handig voor de kleine boodschapjes en als je even niet om aandacht verlegen zit.

Audi R8 V10

Voor diegenen die zich zorgen maken over de prestaties: dat hoeft niet. De R8 V10 is met afstand veel sneller dan zijn V8 broer (die al niet langzaam is). Dankzij de twee extra cilinders, extra cilinderinhoud en de daaruit volgende pk’s is de R8 nu lid geworden van de 3-seconden club. In 3,9 seconden sprint de R8 V10 naar de 100 en dat is een absolute toptijd. De topsnelheid stijgt van 301 km/u naar maar liefst 316 km/u, een waarde die we natuurlijk moesten uitproberen….

Audi R8 V10

De prestaties zijn er met dank aan de glorieus klinkende V10 die achter de voorstoelen is gemonteerd, een echte middenmotor dus. Overigens klinkt die andere V10 uit Duitsland nog net iets spectaculairder. Echt helemaal Duits is het blok ook niet, kenners zullen na het bestuderen van de specificaties enige typerende gelijkenissen vinden met de V10 uit de supercar van een ander VAG-merk. Inderdaad de V10 van de R8 heeft een sterke familieband met de V10 uit de Lamborghini Gallardo, maar dat kan nauwelijks als nadeel worden bestempeld.

Audi R8 V10

Veel toeren draaien is waar het blok echt van houdt, zonder overigens slap aan te voelen onderin het toerenbereik. Bij 4000 toeren klinkt het blok al fantastisch racy, maar dan ben je nog niet eens halverwege. Bij 6500 toeren komt het maximale koppel van 530 nm vrij en de volledige 525 pk staat voor je paraat bij 8000 toeren. Het maximum toerental is vastgesteld op 8700 toeren en dan legt iedere zuiger 26,9 meter per seconde af. De eerste drie versnellingen zijn dan ook meer dan voldoende om een item bij Blik op de Weg te vullen en voorlopig afscheid te mogen nemen van je rijbewijs. Om je een perspectief te geven: de sprint van 100 tot 200 km/u duurt slechts 8,1 seconden. Hoe de R8 V10 ten opzichte van een typische concurrent presteert…. Daarvoor kun je beter de video bekijken.

Audi R8 V10

Met dank aan de middenmotor drukt het meeste gewicht op de achteras, 56 % om precies te zijn. De dual wishbone wielophanging en vette banden op 19” lichtmetaal (235/ 35 voor en 295/30 achter) maken dat het met de R8 fijn sturen is en dat er zeer hoge bochtsnelheden mogelijk zijn. De Audi Magnetic Ride zorgt ervoor dat er een bijna perfect compromis tussen sportiviteit en comfort is gevonden. Met de optionele sport-knop worden vering en demping harder, maar dat lijkt geen extra feedback of een hogere bochtsnelheid onder straatomstandigheden op te leveren. Wellicht is het van nut op een circuit, maar op de straat is de standaard instelling de betere keuze.

Audi R8 V10

Natuurlijk heeft het (voor dit moment) absolute topmodel van Audi vierwielaandrijving aan boord. Nu gaat er maar een gedeelte van de kracht naar de voorwielen en is de R8 (V10) dusdanig krachtig dat power oversteer absoluut tot het repertoire behoort. Dat betekent ook dat R8 niet zonder meer een katje is want zonder handschoenen is aan te pakken, in die zin is de echte R8 een regelrechte supercar.

Audi R8 V10

Er was één groot probleem met de R8 waar we in reden: er zat een R-tronic bak in. Dat is een gerobotiseerde handbak die in de basis gelijk is aan de e-gear transmissie van Lamborghini. Het is nadrukkelijk geen DSG (of PDK) bak, want er is maar één koppeling aan boord. Niet naadloos schakelen dus en ook al geen snellere Nurburgring tijden. Sterker nog: de bak is een beetje vervelend. Er is een automatische stand, die je, typisch genoeg, meteen uit bent als je een keer zelf schakelt met flippers of pook. Blijkbaar weten ze bij Audi ook wel dat volledig automatisch schakelen nou eigenlijk niet lekker gaat met de R-tronic bak. Het opschakelen duurt zo lang en gaat zo abrupt (er is immers geen koppelomvormer) dat passagier en chauffeur lekker snel een sterke nek bij elkaar trainen. En lichtelijk wagenziek worden. Het overschakelen gaat beter als even het gas wordt gelift, maar om dat te timen moet de bak in de manuele stand worden gezet. Terugschakelen gaat gelukkig lekker soepel en altijd met een heerlijke dot tussengas. Toch zouden we altijd voor de handbak gaan, want ook deze heeft Launch Control voor bliksemsnelle starts bij het stoplicht van de McDonalds.

Audi R8 V10

Gezien de keren dat ik werd “gespot” is het visuele onderscheid tussen R8 V8 en V10 groot genoeg. Zo is de kleur Sepangblauw voor de V10 gereserveerd, wat moeilijk te missen is. Ook in details zijn er verschillen: de voorgrille van de V10 heeft een pianolak zwarte afwerking. De luchtinlaten hebben bovendien maar twee spijlen wat “makes them look bigger and hungrier”. De wielen zijn ook specifiek voor de V10, maar als de replica-velgenbouwers een beetje alert zijn zien we ze binnenkort ook op A3’tje en A4’tjes verschijnen.

Audi R8 V10

Het kopiëren van de laatste speciale features van de R8 V10 wordt wat lastiger. De R8 V10 is namelijk de eerste auto die volledige LED hoofdverlichting heeft. Dimlicht, grootlicht, dagrijverlichting en knipperlichten worden allen door de lichtgevende diodes verzorgd. In iedere koplamp zitten daarvoor maar liefst 54 LED’s. Maar geen zorgen, LED’s gaan erg lang mee. Ze zorgen bovendien voor een lagere energieconsumptie (lekker belangrijk in een supercar) en geven heel wit licht af. De kleurtemperatuur van 6000 Kelvin komt heel ver overeen met daglicht, wat het zeer prettig maakt. Ook leuk is de LED verlichting die het motorblok mooi uitlicht onder de glazen motorkap. Handig in het donker als je twijfelt hoeveel cilinders jouw R8 ook al weer heeft.

Audi R8 V10

Met al deze pluspunten kunnen we zonder een meer positief aankoopadvies afgeven. Mits je bankrekening rijkelijk gevuld is met euro’s (of andere harde valuta), want de prijs van de R8 V10 is in een andere categorie dan de rest van Audi’s gamma. De R8 V10 is namelijk de eerste Audi waarvan de basisprijs in Nederland de twee ton overschrijdt. Met R-tronic is de R8 V10 217.410 euro, met handbak houd je wat euro’s over om nog een paar opties te kiezen. Op de testauto was er veel carbon te vinden: de carbon sideblades kosten 3275 euro, de carbon sierlijsten in het interieur 3539 euro en voor de “Afdekking motorcompartiment in Carbon Sigma” moet je 5130 euro van je Zilvervloot aftrekken. Prijzig, maar een heleboel andere opties zijn wel standaard. Navi, leer, alarm, de LED-koplampen en een Bang & Olufsen soundsystem zijn standaard. Die hoef je verder niet zo veel te gebruiken, want de soundtrack van de V10 is nog mooier. En die is ook standaard en gaat nooit vervelen. Zelfs niet op video.

Audi R8 V10