Na 40 jaar gaan we de A4 verlengen!

Auteur: , 67 Reacties

Jawel, het gaat gebeuren, het kabinet heeft zojuist besloten de A4 door te trekken van Delft naar Schiedam (door Midden-Delfland). Deze weg moet het dagelijkse verkeersinfarct tussen Den Haag en Rotterdam mede helpen oplossen. Let wel: over de verlenging van de A4 wordt al meer dan veertig jaar gepraat!

Vandaag hebben minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA) en minister Cramer (Milieu en Ruimte, PvdA) samen met de regionale bestuurders de knoop doorgehakt, zo heeft Eurlings vanmiddag in Den Haag bekendgemaakt. Vanwege de eisen op het gebied van tunnelveiligheid kost de zeven kilometer extra een dikke 880 miljoen euro. Dat is 225 miljoen meer dan eerder was voorzien… dat was dus 655 miljoen euro. Met zo’n budget wordt de A4 Midden-Delfland het duurste stukje snelweg uit de Nederlandse geschiedenis!

De zeven kilometer snelweg van de A4 zal „op enkele honderden meters na” half verdiept of als tunnel worden aangelegd, om het gebied Midden-Delfland te sparen. Bij Schiedam zal de weg als „landtunnel” worden gebouwd om pas weer bij knooppunt Kethelplein op de bestaande A4 aan te sluiten. De snelweg is vanaf het maaiveld „niet zichtbaar” en moet „geluidsarm” worden. Bovendien willen de ministers in de omgeving honderd hectare nieuwe natuur inrichten. We gokken dat dit nog 40 jaar extra gaat duren… volgens de overheid moeten de eerste automobilisten in 2015 over de nieuwe weg kunnen rijden. Halleluja! (via nrc.nl)