Rijtest & video: Aimee en de Nissan Qashqai

Auteur: , 86 Reacties

De naam oogt vreemd, maar dat is blijkbaar geen beperking voor de autokopers van Nederland om Qashqai's aan te schaffen. We hadden er wel een expert bij nodig en dus mocht Aimee ook weer eens van zich laten horen.

[Eerst kijken dan lezen? Bekijk de video!]

Video: Aimee en de Nissan Qashqai

In zekere zin heeft Nissan voor de Qashqai een eigen segment gecreëerd. Volgens de fabrikant zelf is het een crossover die de goede eigenschappen van een SUV en een hatchback moet combineren. Blijkbaar is dat iets wat klanten erg weten te waarderen, want een tijd lang was de Qashqai niet aan te slepen. Qua uiterlijk snappen we het wel: de Qashqai ziet er stoer genoeg uit, zonder meteen weer een protserige G-klasse te willen evenaren. Wel zijn er genoeg stylingelementen van de Nissan Murano overgenomen zoals bijvoorbeeld de stijgende raamlijn.

Nissan Qashqai

De van Renault afkomstige commonrail-diesel weet goed raad met de Qashqai, mede met dank aan het maximum koppel van 320 Nm bij 2000 tpm. De versnellingen lijken bovendien wat aan de kortere kant zodat de Qashqai er lekker doorheen flitst. De sprint van 0 tot 100 duurt 10,9 seconden en de topsnelheid is 190 km/u. Grappig genoeg is het een echt knorrend dieseltje, lawaaiig is het blok niet, maar het is wel heel duidelijk te horen dat het er een zelfontbrander in het vooronder ligt.

Nissan Qashqai

Nu waren we niet bepaald met de instapper op pad, dat hielp het uiterlijk nog weer een stapje verder. De Qashqai Connect Edition rolt ten eerste al op fors 18” lichmetaal dat overigens niet met hele platte banden is uitgevoerd. Ook aardig zijn de zilverkleurige accenten zoals portiergrepen en dakrails, maar de echte klapper is het grote glazen panoramische dak. Zeker in combinatie met een lichte auto geeft het enorm veel extra uitstraling.

Nissan Qashqai

In het interieur is het dak helemaal weldadig, door het grote oppervlakte komt er enorm veel licht naar binnen en kun je desgewenst naar de wolken, vogels of sterren kijken. Het dak kan niet open, maar dat mis je eigenlijk alleen maar bij lagere snelheden en genieten van het vele licht in het interieur kan altijd. Dat interieur is verder netjes en voelt degelijk afgewerkt aan. De aluminium (kleurige) accenten op dashboard, middenconsole en stuur geven een sportief tintje.

Nissan Qashqai

Eén knop springt er daarbij uit: met een draaiknop op middenconsole kan de vierwielaandrijving worden ingeschakeld en eventueel ook nog differentieels worden vastgezet. Die knop vind je overigens niet in iedere Qashqai. Standaard heeft de Nissan-crossover voorwielaandrijving en alleen in combinatie met een 2.0 liter motor is vierwielaandrijving te bestellen. De instapdiesel (een 1.5 dci) en de instap benzine (1.6) kunnen niet met integrale aandrijving worden uitgerust. Kies je voor de 140 pk sterke 2.0 liter benzine of zoals in onze testauto voor de 150 pk sterke 2.0 dci dan kan dat wel.

Nissan Qashqai

Behalve het uiterlijk en positionering heeft de Qashqai nog een grote troef: de veiligheid. Bij de crashmeesters van EuroNCAP haalde de Qashqai een hele hoge score van 37 punten. Mocht je nadrukkelijk op zoek zijn naar meer ruimte, dan kan Nissan je daar ook bij helpen. De Qashqai +2 heeft een extra zitrij, ik heb daar niets te zoeken, maar een paar kinderen moet je er wel kwijt kunnen.

De prijs is natuurlijk afhankelijk van de variant die je kiest. Een voorwielaangedreven Qashqai 1.6 is er vanaf 22.300 euro, de 1.5 dci vanaf 26.400 euro en de eerste vierwielaandrijver is de 29.550 euro kostende 2.0 liter benzine. De door ons geteste Qashqai 2.0 dci All-Mode Connect Edition kost een kloeke 36.100 euro, maar voor dat geld krijg je wel vierwielaandrijving, het panorama dak, mooi lichtmetaal en nog vele andere goodies. Vermeldenswaardig is ook nog het compleet nieuwe en fijne touchscreen navigatiesysteem wat dan ook tot de standaarduitrusting behoort.