Autoblog video: Aston Martin V12 Vantage

Auteur: , 60 Reacties

Kleine auto’s met grote motoren hebben altijd iets magisch. Aston Martins ook. Dus als je die twee combineert heb je een wel heel speciaal recept te pakken.

[Eerst kijken dan lezen? Bekijk de video hier!]

Video Aston Martin V12 Vantage

Als een soort aspirant koper pikte ik de V12 Vantage op bij Kroymans Hilversum. Het oude Kroymans zullen we maar zeggen, daar waar kleine en grote jochies met hun snoet tegen de showroom ruit al het spectaculairs staan te bekijken. Immer nog staan daar Ferrari’s & Maserati’s te glimmen, terwijl aan de andere zijde van de oprit Jaguars en Aston Martins om de aandacht te vragen. Hoewel… juist een Aston Martin is meer de auto voor de gentleman racer die niet per se volledig in de spotlight staat.

Aston Martin V12 Vantage

De geteste Aston Martin V12 Vantage is een auto die straks door een heel gelukkige koper op de oprit of in de garage zal worden gezet. De tijd die we ermee hebben is dus beperkt, maar dat mag de pret niet heel erg drukken. Het recept voor de V12 Vantage is ook zo mooi: het is een kleine auto met een heel groot hart. Of beter nog: een compacte auto met een gigantisch hart. Met een lengte van 4382mm is de V12 Vantage namelijk ongeveer even groot als een Ford Focus. Daar houden alle gelijkenissen verder ook op.

Aston Martin V12 Vantage

De kleine motorruimte van de V12 Vantage is dan ook volledig gevuld (tot het nokje is de goede term) met de 6.0 liter grote V12 en alle appendages die tegenwoordig in een moderne auto horen. Zo’n blok is niet alleen enorm krachtig, maar genereert ook een hoop hitte. Om die weer fatsoenlijk kwijt te kunnen is de motorkap van de V12 Vantage voorzien van in carbon uitgevoerde roosters. Dat is niet alleen functioneel, maar zorgt er ook voor dat de V12 Vantage direct herkenbaar wordt als deze je tegemoet rijdt.

Aston Martin V12 Vantage

De V12 in kwestie kennen we uit de DB9 en DBS. Twaalf cilinders, zes liters, 510 pk en 570 nm zijn de belangrijkste wapenfeiten. Zoals je zou verwachten van een Aston Martin en helemaal als het een V12 is, is de motor enorm soepel en de powerdelivery is ook nog eens enorm lineair. Qua rauwe prestaties valt er niets te klagen. In een V12 Vantage sprint je in 4,2 seconden naar de 100 en is pas bij 305 km/u is de koek op. Op alle tussenliggende snelheden zul je verbaasd staan door de acceleratiekracht die de V12 biedt. Zelfs als je per ongeluk niet terugschakelt, weet de V12 je altijd op je wenken te bedienen. Inderdaad, de V12 Vantage is uitgerust met een handbak. Een automaat komt er niet, de huidige automaat van Aston Martin past niet. Bovendien is de V12 Vantage de meest sportieve Aston en daarin mag je zelf best wat harder werken.

Aston Martin V12 Vantage

Alle PK’s worden via een koolstofvezel aandrijfas naar de achterwielen gestuurd. Natuurlijk ontbreekt een limited-slip differentieel ook niet. Lekker plakkerige Pirelli P Zero Corsa’s zorgen voor genoeg grip. Tenminste zolang het droog is, want in de regen doen deze straatlegale semi-slicks het aanmerkelijk minder goed. Hoewel natuurlijk zelfs de meest fantastische regenbanden eigenlijk weinig uithalen tegen het geweld van 500 pk. Enigszins met beleid gas geven is dan uberhaupt het devies.

Aston Martin V12 Vantage

Na instap zit je lekker klem in de strakke sportstoelen, je hand valt als vanzelf op een lekker kloeke aluminium versnellingspook. Zoals het bij een supersporter hoort is het stuurwiel lekker klein en dik. Als bonus is deze ook nog eens met alcantara bekleed. De schitterend vormgegeven sleutel mag in de sleuf in dashboard om de V12 tot leven te wekken. Klein nadeeltje als je de motor laat afslaan: dan moet de sleutel er volledig uit en dan pas weer starten. Oppassen bij het oversteken van spoorwegovergangen dus.

Aston Martin V12 Vantage

De bouwkwaliteit doet indrukwekkend aan. Het is wel eens anders geweest, maar de huidige Aston Martins lijken gebouwd voor het leven. Grappig detail daarbij zijn de buitenspiegels, die zo stevig zijn dat je de auto er aan kunt voortslepen. Je zult dan ook vergeefs zoeken naar aluminium of chromen onderdelen die stiekem van kunststof zijn. Niet dat de V12 Vantage daardoor een zwaargewicht is geworden. Het V12 blok is maar liefst 100 kg zwaarder dan de achtcilinder uit de V8 Vantage, maar door gewicht besparende maatregelen is de is de V12 Vantage totaal slechts 50 kg zwaarder.

Eigenlijk is maar één nadeel: de prijs. Het prijskaartje vermeld € 249.200,-. Dat is 84 mille meer dan de V8 Vantage. Een stevig prijsverschil, maar je krijgt er dan ook de meest sportieve Aston Martin van dit moment voor. En die V12 hè, die klinkt zo fantastisch dat je de aanslag op je bankrekening meteen weer vergeet.