Volkswagen wil SsangYong kopen?

Auteur: , 29 Reacties

Je was het misschien vergeten (of hebt het verdrongen), maar het Zuid-Koreaanse SsangYong is nog steeds alive and kicking! Eventjes leek het erop dat de boel failliet zou gaan, maar wonder boven wonder hebben ze het hoofd boven water weten te houden. Maar voor de lange termijn is toch echt een sterke partner nodig. En laat Volkswagen nou net op overnamepad zijn. Is dit een wild loos gerucht? Of zit er wel degelijk logica achter?

Volgens de geruchtenmolen zou VW SsangYong over willen nemen met de hulp van het Chinese SAIC. Volkswagen en SAIC werken in China al meer dan 20 jaar samen via de joint venture Shanghai VW. En daarnaast was SAIC tot voor kort voor 51% eigenaar van SsangYong. Door de herstructureringen bij SsangYong is dat aandeel echter afgenomen tot 11,2%. Ok, het lijkt dus aannemelijk dat Volkswagen via partner SAIC een voet tussen de deur kan krijgen bij het noodlijdende SsangYong, maar waarom zouden ze dat willen?

Als je kijkt naar de huidige modellen van SsangYong zal je daar inderdaad niet heel erg vrolijk van worden (met 1 uitzondering), maar daar is het Volkswagen waarschijnlijk ook niet om te doen. Wel interessant voor Volkswagen is de productiecapaciteit van SsangYong. Het Koreaanse merk heeft een productiecapaciteit van zo’n 250.000 stuks en bijkomend voordeel is dat de productiekosten daar relatief laag zijn. Een ander voordeel is dat er in Zuid-Korea veel kennis en technologie mbt elektrische auto’s en accu’s aanwezig is.

Als je het zo bekijkt zouden de fabrieken van SsangYong plotseling ideaal zijn om elektrische auto’s, tegen lage kosten, te produceren. En het zou me niks verbazen als Volkswagen de technologie van de huidige SsangYong modellen zou verkopen aan SAIC. Op die manier zijn beide concerns gelukkig.

Volkswagen heeft een goedkope locatie gevonden om elektrische auto’s te bouwen en SAIC heeft eindelijk de rechten te pakken van een aantal (semi-)moderne auto’s. Die ze vervolgens voor een appel en een ei in China kunnen produceren. (via: autonews.gasgoo.com)