Rijtest & video: Maybach 57S

Auteur: , 80 Reacties

Als je de massa definitief wilt ontvluchten en dat alles in comfort en met een beetje ruimte, dan zijn er slechts een paar alternatieven. Wij vonden onszelf, met de status van nouveau riche internet ondernemers, bijzonder geschikt om die andere “nieuweling” eens aan de tand te voelen.

[ Eerst kijken, dan lezen? Klik door voor de video! ]

Video Maybach 57 S

Nieuw is in dit verband een rekbaar begrip en ook de term underdog dekt de lading niet helemaal, maar hopelijk begrijpen jullie wat we bedoelen. Rolls-Royce en Bentley zijn in deze klasse toch het establishment. Niet dat de historie van Maybach niet ver genoeg terug gaat, maar er is een lange periode geweest dat Maybach niet als autobouwer actief was. Ruim 100 jaar geleden op 23 maart 1909 richtte Wilhem Maybach zijn bedrijf “Luft-Fahrzeugg-Motorenbau GMBH”op, later werd de naam gewijzigd in “Maybach-Motorenbau GMBH”. Tussen de beide wereldoorlogen behoorde het merk tot het beste wat de Duitse automobielindustrie te leveren had.

Maybach 57S

Grappig genoeg zit er ook nog een Nederlands tintje aan het ontstaan van de automobielfabrikant. Maybach ontwikkelde namelijk een 70 pk sterke 5,7 liter motor (codenaam W2), die gebruikt zou gaan worden in de Spyker 30/40. Helaas nam Spyker niet de geplande 1000 motoren af, maar slechts 150. Karl Maybach besloot daarop zelf auto’s te gaan produceren om de productiecapaciteit van motoren te kunnen benutten. Tijdens de autoshow van 1921 in Berlijn lanceerde Maybach hun eerste auto: de W3. Tot aan de tweede wereldoorlog produceerde Maybach diverse modellen, waaronder de Type 12 met zevenliter V12. Het productieaantal bleef steken op 1800 stuks. In de oorlog werd 70% van de bedrijfsgebouwen verwoest en de restanten gedeeltelijk ontmanteld door de Franse bezettingsmacht.

Maybach 57S

In 1949 hervatte Maybach-Motorenbau de ontwikkeling en productie weer, maar dan vooral van grote dieselmotoren voor schepen en treinen. Pas in 1997 toonde Maybach weer een auto, het was een studiemodel op de Tokio motor show. De goede response leidde tot de beslissing om Maybach als zelfstandig merk binnen Mercedes-Benz Cars weer nieuw leven in te blazen. In 2002 werden de Maybach 57 en 62 als nieuwe modellen gelanceerd.

Maybach 57S

Met Maybach mikt Mercedes heel nadrukkelijk op het absolute topsegment, de (hopelijk) zeer gelukkige clientèle voor wie een Mercedes of Audi wat gewoontjes is. De prijzen zijn dermate stratosferisch dat de meesten van ons alleen maar kunnen dromen om met dit budget een huis te kopen. De instapper is de Maybach 57 die zonder opties, maar inclusief 153.322 euro BPM en 62.301 euro BTW , een prijskaartje van 543.523 euro heeft. Bijna drie keer zo veel uitgeven lukt overigens ook: de Maybach 62 S Landaulet kost een heel heftige 1,5 miljoen euro, waarbij je voor ruim 570.000 euro de staatskas sponsort.

Maybach 57S

Als je schrikt van de prijzen, dan is het aloude credo van toepassing dat je toch al niet tot de doelgroep hoorde. Maar we gaan nog even door: op de prijslijst van Maybach prijkt namelijk ook de duurste optie die we tot nu toe tegen kwamen. Voor 47.303 euro kan de Maybach 62 (S) worden uitgerust met een “Separatiewand, elektro-transparant met elektrisch bedienbaar glas (incl. optie 216 Intercom). Gelukkig is dat bij Landaulet standaard, maar vergeet niet dat met het dak open en de separatiewand dicht de chauffeur niet, maar de rest van de wereld wel van je gesprekken of overige activiteiten kan meegenieten.

Maybach 57S

Maybach 57S

Daar hadden wij verder geen last van en wel om twee redenen: we hadden een “korte” 57 S mee en dus kropen we zelf achter het stuur. Maar niet voordat we even achterin ons licht hadden opgestoken. Een ongelooflijke hoeveelheid ruimte, die in de 50cm langere Maybach 62 dus nog indrukwekkender is. Natuurlijk is alle luxe die je kunt verzinnen aan boord zoals tafeltjes, spiegeltjes en DVD-schermpjes. Allemaal zaken die je tegenwoordig ook in een beetje burgerlijke MPV ook terugvindt, maar gelukkig doet Maybach nog meer. Ronduit handig zijn de houders voor de champagne-glazen, we zouden ons een leven zonder champagne uiteraard moeilijk kunnen voorstellen. Praktisch zijn ook de meters in het plafond, daarmee kan je tenminste objectief vaststellen of de chauffeur zijn best doet om je nog op tijd op je af te leveren voor je afspraak. Met een Maybach 57 S (of 62 S) moet dat overigens probleemloos lukken.

Maybach 57S

Maybach 57S

De S versies krijgen namelijk een sterkere motor mee dan de toch al niet echt laffe V12 met twee turbo’s van de reguliere varianten. Voor de 57 S en 62 S deed Maybach er nog een schepje bovenop: de 6.0 liter V12 met dubbele ontsteking en twee turbo’s heeft een vermogen van 612 pk en een (begrensd!) koppel van 1000 nm bij maar 2000 tpm. Om het simpel te zeggen maakt de Maybach 57 S gehakt van vrijwel iedere weggebruiker die je tegenkomt. Vooral ook het gemak en de rust waarmee de Maybach snelheid maakt is zeer indrukwekkend. Het is om het even bij welke snelheid of met welk toerental je rijdt, vloer het gaspedaal en de mastondont gaat er vandoor. De officiele sprinttijd naar de 100 is 5 seconden rond en pas bij 275 km/u maakt de begrenzer een einde aan het feest.

Maybach 57S

Toch is de Maybach 57 S niet uitdrukkelijk een sportieve auto. De letter S in de typeaanduiding staat ook niet voor Sport, maar voor Spezial. Dat andere merken grotere velgen en carbon afwerkingen juist wel voor sportievere modellen bewaren, lijkt ze bij Maybach niet te deren. Toch hebben de Duitsers wel een punt: de 57 S is snel, maar betrekt je als berijder zeker niet bij alles wat er gaande is bij onderstel, banden en motor. Dat moet ook niet, want het comfort staat voorop. Zelfs de 57 S kan prima door je eigen chauffeur worden gereden, terwijl je achterin geniet van de rust, ruimte, de goodies en eventueel een glaasje sap. Geen champagne, want op de terugweg kun je dan zelf het stuur ter hand nemen en M3’s, 911′-jes en GTI’tjes het leven erg zuur maken.