Hoeveel weegt die antenne? [incl gallery]

Auteur: , 26 Reacties

10 ton, 20 ton, 50 ton of 100 ton.

Het laatste natuurlijk. De ALMA antenne weegt ruim 100 ton en heeft een diameter van 12 meter (40 feet). Om deze unit te kunnen vervoeren is een speciale transporter gemaakt, genaamd Otto. Op de foto staat de eerste van 66 grote antennes die Otto mag vervoeren. De antennes zijn nodig voor de telescoop van het ALMA onderzoeksinstituut (Atacama Large Millimeter / submillimeter Array) in de Chileense Andes. Check Google maps om een idee van de omgeving te krijgen…

Vanwege de barre omstandigheden op het plateau moet elke antenne worden gebouwd bij een basiskamp op 2900 meter hoogte. Daarna moet de antenne vervoerd worden naar de betonnen eindlokatie, 27 kilometer verderop. Otto kan in theorie een snelheid van zo’n 12 km/u halen, inclusief antenne op zn rug. Omdat men extra voorzichtig wilde zijn is deze “topsnelheid” niet gehaald, de tocht door de Chileense woestijn duurde in totaal zeven uur!

Check de geweldige fotoserie hieronder. (via wired.com)