Rijtest en video: Porsche Panamera S

Auteur: , 113 Reacties

Een andere sportauto dan de 911 echt succesvol in de markt zetten, lukt Porsche immer nog niet. Met de SUV Cayenne lukt het uitbreiden van de verkopen wel en Porsche heeft nu de Panamera als volgende troef klaar staan.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video hier!]

Porsche Panamera S

Of die troef stand gaat houden, is een grote vraag. De cursus toekomst voorspellen moeten we nog steeds eens afronden. De reacties van wannabee Porsche rijders, journalisten, maar zeker ook beoogde klanten waren vanaf de eerste spyshots en teasers gemengd. In ieder geval voor nu is er wel een schare enthousiastelingen te vinden die het idee van een grote vierzits Porsche helemaal ziet zitten. Ik neem nadrukkelijk de woorden Porsche sedan niet in de mond, want de Panamera is geen sedan. Strikt genomen is het een hatchback of liftback, maar dat klinkt minder premium dan wenselijk is. Overigens is Porsche daarin niet de enige, want ook de A5 Sportback en 5-serie Gran Turismo zijn hatchbacks.

Porsche Panamera S

Glip je achter het stuur, dan is deze discussie meteen vergeten. Dan resten er slechts nog twee vragen: is de Panamera de naam Porsche waardig? En is de Panamera een zinvolle toevoeging op het bestaande aanbod?

Bij het immer gezellige Porsche Centrum Eindhoven, krijgen we na een paar bakkies koffie de sleutels van de Panamera in de hand gedrukt. Om de potentiële verwarring met de eventuele andere Porsches in je garage te voorkomen, is de sleutel vormgegeven als een Panamera. Natuurlijk grijp ik daarna meteen mis: de keyless-go-sleutelvervangende-omdraai-ding zit links van het stuur, een knipoog naar het raceverleden. Iedere keer na een tijdje zonder Porsches, gaat die sleutel subiet naar de verkeerde kant van het stuur. Gelukkig is de rest van de bediening intuïtief en is het tegelijkertijd een echte Porsche. Zo rijst het dashboard kaarsrecht verticaal omhoog net als in klassieke 911-jes.

Porsche Panamera S

Dat we de Panamera S lenen, betekent wel dat we heel strak in de tijd zitten: de demo is er uiteraard vooral om klanten in te laten rijden. Nu is er één voordeel: de Panamera vergt weinig gewenning, tenminste nadat je de toch vrij kostbare auto uit het kleine parkeerplekje hebt geworsteld waar de vorige proefrijder deze achterliet. De Panamera is net geen vijf meter lang en 1 meter 93 breed en dus niet de allerbeste kandidaat om aan een krap grachtje te parkeren. Toch krimpt de auto verbazingwekkend snel als je er mee op pad bent. Wat dat betreft zijn de Porsche genen direct duidelijk: dit is een auto waar de chauffeur het erg naar zijn zin zal hebben.

Porsche Panamera S

In dit segment telt ook het comfort en *kuch* het ruimteaanbod. Dat dat saai en misschien zelfs Porsche onwaardig is, zal ik direct beamen. De Panamera is echter geen 911 GT3 RS waarmee je alleen op het circuit wenst te boenderen, maar zal wel worden ingezet om iedere dag in te rijden. Of zelfs om je in te laten rijden. Dat kan ook moeiteloos, maar de ruimte achterin is minder riant dan in een S-klasse, 7-serie of A8 die er allemaal ook nog eens in een verlengde versie zijn. Het veercomfort is ook dik voor elkaar, hoewel ik daarmee ook een kritiekpuntje bloot leg. Zelfs met de optionele luchtvering in Sport+ modus zou de Panamera nog ietsje harder en daarmee sportiever mogen zijn.

Porsche Panamera S

Je mist in de Panamera dan ook het ruwe randje wat zijn Italiaanse tegenstrever wel heeft. De Maserati QuattroPorte wordt in zekere zin overklast door de Porsche, maar toch voelt de Italiaan meer als een supercar met vier deuren dan de Duitser dat doet. De Porsche voelt (en is het waarschijnlijk ook) hyper efficiënt en effectief, maar de RS genen zouden ietsje sterker mogen zijn.

Porsche Panamera S

We reden met de Panamera S met PDK bak en achterwielaandrijving, maar vierwielaandrijving of een handbak is ook mogelijk. De vierwielaandrijving misten we ondanks het koude natte en glibberige weer geen moment, de Panamera heeft het niet direct nodig. Voor de wintersporters onder ons kan het echter wel zinvol zijn. Het gevoel over de PDK bak is tweeledig: schakelen doet deze prima en snel, maar Porsche vond het nodig om een bak met zeven verzetten te monteren. En dat betekent dat er veel geschakeld moet worden. De eerste drie versnellingen lijken zelfs aan de korte kant zodat je voor het gevoel te snel al weer een nieuw verzet moet kiezen.

Porsche Panamera S

Gelukkig valt er over de prestaties niets te klagen: de “langzaamste” Panamera is de S met handbak die in 5,6 seconden naar de 100 sprint. Met PDK is dat 5,4 seconden, met vierwielaandrijving en PDK 5 seconden rond en met het optionele Sports Chrono Package Plus gaat er nog eens 0,2 seconden af. De topsnelheid is 285 km/u (of 283 met PDK en 282 in de 4S), niet echt beroerd voor de instapper. De S heeft dan ook al een 4,8 liter grote V8 met 400 pk en 500 nm in het vooronder. Later volgen in ieder geval een V6 en een hybride, maar wie weet zwicht Porsche en komt er ook een diesel (net als in de Cayenne). Voor diegenen voor wie het sneller mag, heeft Porsche ook nog de Panamera Turbo in de aanbieding die er 500 pk en 700 nm uitschopt, 303 km/u haalt en in 4,2 seconden naar de 100 gaat. Een Panamera Turbo S is er nog niet, maar voor de Cayenne wel, dus die variant zien we tzt wel in de prijslijsten verschijnen.

Porsche Panamera S

Nu heb ik het heikele punt over de Panamera nog niet benoemd: de styling. Nu is smaak heel persoonlijk, dus er zullen mensen zijn die de Panamera prachtig vinden. Alleen daar hoor ik niet bij. De voorkant is wel lekker dik, maar ik kan niet wennen aan de achterkant. Het hele design leunt in mijn ogen te veel op de 911 en die lijnen laten zich maar moeilijk vertalen naar een sedan/ hatchback vorm. Gelukkig verschillen smaken en dus vliegen de Panamera’s al als warme broodjes over de toonbank.

Met dank aan Porsche Centrum Eindhoven voor het beschikbaar stellen van de demo!