Rijtest & video: Nissan GT-R

Auteur: , 144 Reacties

Soms kun je meteen afscheid nemen van je verwachtingen. Al na 300 meter wist ik dat mijn angsten kon loslaten.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video hier!]

Video: Nissan GT-R

Ik rijd achter onze pacecar aan, die mij naar de juiste plek voor pitstop zal leiden. De Nissan GT-R is niet afgetankt, maar blieft graag Euro98 of beter. En dat is niet meer bij iedere pomp in Nederland te krijgen, vandaar de escorte naar de juiste pomp. Of de Nissan Qashqai voor mij voluit rijdt weet ik niet, maar duidelijk is wel dat er een wereld van verschil is tussen een relatief normale Nissan en het monster dat GTR heet.

Nissan GT-R

Godzilla leek me altijd een overdreven naam. Ok, de GT-R is groot en sterk, maar met alle gadgets aan boord misschien toch ook wel steriel en klinisch. Althans dat dacht ik, want ik lijk in een andere GT-R te zitten, sommige dingen zijn Japans doordacht maar anderen schreeuwen supercar. Geluiden vanuit de achteras maken duidelijk dat deze op heel wat krachten is berekend. De schakelacties van de bak zijn geraffineerd, maar er zit een rauw randje aan. Het voelt niet gekunsteld, maar gewoon alsof dat simpelweg de snelste manier is om te schakelen. Let wel, dit is een bak met twee koppelingen (DCT) die dus naadloos zou kunnen schakelen. Overigens is de schakeltijd een op papier vrij lange 0,2 seconden, maar in de praktijk is het gewoon snel genoeg.

Nissan GT-R

Het motorgeluid: dat is gaaf, vol potentie en met blazende turbo’s in het orkest. Toch zet ik de GT-R niet in de top 10 mooiste geluiden ooit, een R8 V10, 911 of Ferrari klinkt veel exotischer. Wat dat betreft gaat er niets boven een hoogtoerig, atmosferisch blok. Niet dat de GT-R saai klinkt overigens, een huis-tuin-en-keuken V6 is het absoluut niet. Mocht het motorgeluid je daar niet van overtuigen dan doet de brute kracht van de 3,8 liter grote V6 dat wel. Wat een beest. Het maximale vermogen van 485 pk komt vrij bij 6400 tpm, terwijl het maximum koppel van 588 Nm tussen 3200 en 5200 tpm beschikbaar is. In 3,5 seconden staat er 100 op de klok en de GT-R stoomt daarna door tot max 310 km/u.

Nissan GT-R

Er zijn bepaalde fysieke grenzen, dat weet jij en dat weet ik. Zo is er een grens aan wat een voorwielaandrijver op normaal wegdek netjes kwijt kan. Met hetzelfde aantal pk’s kan een auto met vierwielaandrijving saai zijn, simpelweg omdat je op vermogen nooit de tractie zal verbreken. Waar de grens ligt wanneer een vierwielaandrijver weer spannend wordt, durf ik nog niet te zeggen. Wel kan ik melden dat de 485 pk van de GT-R ruim genoeg zijn om het rijden weer spannend te maken. De ATTESA E-TS vierwielaandrijving stuurt in eerste instantie een ruime portie van het vermogen naar de achterwielen zodat die weldegelijk het grip verliezen als het gas er gedecideerd opgaat. Net zo makkelijk zet je de GT-R met een snelle stuurbeweging weer recht, met een beetje hulp van alle differentiëlen en/of elektronica.

Nissan GT-R

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kan de tijd goed doden met het doorlopen en verder rekenen met alle waarden in de boordcomputer. Aan de GT-R hebben we daarvoor een goede, want pontificaal midden op het dashboard huist een groot touchscreen. Vreemd genoeg bleek navigatie een optie (en verdwaalden we natuurlijk weer eens), maar verder is het scherm een super attractie als de 485 pk niet uitgelaten kunnen worden. Dat je brandstofverbruik (wil je niet weten) en gemiddelde snelheid kan tonen is niet bijzonder, maar daar houdt het dan ook niet bij op. Er zijn meerdere schermen die naar eigen believen kunnen worden ingericht met de meetwaarden die jij van belang acht. Zoals de olie-temperatuur en -druk van de motor. Of dezelfde twee waarden van de bak, mocht je daar belang bij hebben. De turbodruk of de verdeling van het koppel over voor- en achterwielen leken ons wel handig, hoewel bestuurder noch passagier in maximum-attack-modus de tijd hebben om er naar te kijken. De graphics zijn overigens ontworpen door dezelfde mensen die de graphics van Gran-Turismo op de Sony Playstation ontwierpen. En dat ziet er dus tof uit.

Nissan GT-R

Nissan GT-R

Het interieur is verder netjes, maar in Italië maken ze exotischere interieurs en de Duitse interieurs zijn wat meer premium. Highlight in de GT-R is de alu-strip met drie knoppen voor het instellen van transmissie, onderstel en ESP. In de testauto zat een lederen interieur met rood en zwart, wat het net een tikkie spannender maakt. Slecht is het zeker niet, maar een USP voor de GT-R is het ook weer niet.

Nissan GT-R

De buitenkant is dat wel. Het design is typisch Japans en ook typisch Nissan. Volgens de ontwerpers hebben ze vooral mannelijke, gespierde lijnen gekozen, waarmee de GT-R eerder als bruut dan als elegant te typeren valt. De achterzijde met vier ronde achterlichten is geen Ferrari ripoff, maar juist een typisch Skyline kenmerk. De knik in overgang voorruit naar dak is ook al typisch Nissan, de Z-modellen hebben dit ook. Zo in het black-on-black komt de GT-R het mooiste uit, een beetje sinistere kleuren completeren de lijnen het beste.

Nissan GT-R

Namens de zwerm van een paar honderd spreeuwen en mijzelf ben ik Nissan dankbaar dat zij uit het rek bij Brembo een heel dik setje remmen toverden. Snelheid maken gaat zo makkelijk (en relatief geluidloos) dat de belevings-snelheid en werkelijke snelheid nogal eens stevig uit elkaar lagen. Een echt minpuntje is de isolatie van de wielkasten, gekletter van steentjes lijkt me alleen racy als je daadwerkelijk meedoet aan een WRC rally.

Nissan GT-R

Nissan GT-R

Helemaal bijzonder wordt de GT-R als je de prijs in ogenschouw neemt: voor 122.200 staat er al een GT-R voor de deur. Gedoodverfde concurrenten zijn er simpelweg niet voor die prijs. Een instap Corvette is goedkoper en langzamer en een instap 911 begint ook bij die prijs. Alleen de GT-R kun je qua prestaties beter vergelijken met de ruim 2 ton kostende 911 Turbo. Kortom, de GT-R biedt ongelooflijk veel value-for-money. Van tevoren was ik bang dat de GT-R klinisch zou zijn en te playstation-achtig. Snel, maar zonder al te veel betrokkenheid. Daarin zat ik fout, de GT-R heeft karakter en biedt karrevrachten rijplezier. Toch heeft Godzilla iets gemeen met de slechtere racespellen: alles lijkt te snel te gaan, alsof alles op 1,5 keer fastforward staat. Alleen ditmaal is het echt. Ik mis Godzilla nog steeds, de kennismaking was te kort om de GT-R echt te leren kennen. En ook dat is weer een compliment: als koper zul je je ook niet zo snel vervelen in de snelle Nissan. Filmpje!