Rijtest & video: Audi A5 Sportback 2.0 TDI

Auteur: , 81 Reacties

Of we een A5 Sportback nodig hebben om de wereldproblemen op te lossen doet er niet meer toe. Hij is er inmiddels en dus kunnen we maar beter beoordelen of de wereld een betere plek is geworden door de komst van deze vijfdeurs A5.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video hier!]

Audi A5 Sportback video

Natuurlijk is de A5 Sportback een overbodige auto, maar daar zijn er genoeg van om hele encyclopedieën mee te vullen. Dat mag dan ook geen argument zijn om de A5 Sportback bij voorbaat af te serveren. Het concept is overigens nauwelijks nieuw te noemen: vijfdeurs hatchbacks zijn er al jaren in de vorm van de Laguna, Insignia en Mondeo. Niets nieuws onder de zon, hoewel Audi de Sportback toch net anders positioneert. Je koopt en rijdt geen A4 Hatchback, maar een A5 Sportback. Dat klinkt beter, voelt meer premium en het is ook nog eens zo dat front plus kont beter smoelen. Hoewel: smaak is erg persoonlijk, dus er zullen ongetwijfeld lieden zijn die de A4 veel fraaier vinden.

Audi A5 Sportback

Audi zelf ziet het helemaal zitten: “Elegant als een coupé, comfortabel als een limousine, veelzijdig als een Avant”. Dat laatste is natuurlijk niet waar als je frequent de woonboulevard bezoekt of je geld verdient met de handel in tweedehands wasmachines. De daklijn is elegant als een coupé en dat betekent dat er minder ruimte in de hoogte is dan in de A4 Avant. Lastig als de 3ehands Miele een plekje moet krijgen, maar dat is gelukkig niet iedere dag nodig. Vervelender is de verminderde hoofdruimte op de achterbank. Ben je 175 centimeter of langer, dan kon het wel eens krap worden.

Audi A5 Sportback

Over het weggedrag van de A5 Sportback zijn al wat horrorverhalen verschenen, dus daar waren we natuurlijk heel benieuwd naar. Zo op het eerste gevoel lijkt de A5 Sportback een reguliere Audi: niet de meest scherp sturende auto die god ooit heeft neergezet, maar er prijkt dan ook geen S of RS badge op de bevallige kont. De besturing is licht, niet heel erg gevoelig en soms komen er wat aandrijfreacties door. Eerlijk gezegd treedt dat allemaal niet op in een mate dat ik me erg druk over kan maken. De grip in bochten is ook prima, hoewel de tractie ietsje beter had gekund. Gelukkig heeft Audi daar Quattro voor uitgevonden: een enthousiasteling die een dikke motor specificeert in een Audi doet er goed aan ook voor Quattro te kiezen.

Audi A5 Sportback

Is er dan echt helemaal niets mis met het onderstel van de A5 Sportback? Neen, dat zeker niet. We reden de reguliere versie (dus zonder sportiever en stugger S-line onderstel), maar zelfs die was niet overtuigend comfortabel. Zowel grote als kleine oneffenheden worden net iets te nadrukkelijk doorgegeven, alsof je in een sportauto zit. Alleen zit je dat niet, het onderstel zou daarom veel meer GT moeten zijn. De onrust in het onderstel heeft nog een bijeffect: continu beweegt de A5 Sportback door de imperfecties van het asfalt. Het zijn geen grote of heftige bewegingen, maar de rechtuit-stabiliteit laat zeker te wensen over.

Audi A5 Sportback

Dat laatste is een beetje zuur, vooral omdat we één van de uitvoeringen voor kilometervreters reden. Yes it’s a diesel! Niet zo heel vreemd bij Audi, want daar verkopen ze er behoorlijk wat van. Voor de A5 Sportback is er zelfs een ruimer arsenaal TDI’s dan benzinemotoren beschikbaar (tellen we stiekem de S5 Sportback met 333 pk sterke 3.0 TFSI niet mee). Benzinestokers zijn de 2.0 TFSI met 180 of 211 pk of de 265 pk sterke 3.2 FSI. Dieselen kan met twee V6-en: de 240 pk sterke 3.0 TDI en de 190 pk sterke 2.7 TDI. De 2.0 TDI is er in twee varianten: 143 pk sterk met Multitronic automaat en 170 pk sterk met handbak. Met die laatste variant ging ik op pad en dat was geen straf.

Audi A5 Sportback

Het is geen traditionele TDI meer, in de zin dat er een ware krachtsexplosie optreedt als de turbo wakker wordt. Vroeger was dat de attractie waarom de TDI’tjes met rode letters zo snel leken, maar voor rijdbaarheid en comfort is een rustigere vermogensopbouw veel beter. Dat is dan ook precies wat de 2.0 commonrail biedt: een veel meer lineaire afgifte van de pk’s. Onder de 1500 tpm is de tweeliter nog niet helemaal wakker, maar vanaf 1750 tpm (en tot 2500 tpm) is het volledige koppel van 350 nm beschikbaar. Met een topvermogen van 170 pk haalt de A5 Sportback uiteindelijk een top van 228 km/u en sprint naar de 100 doet ie in 8,7 seconden. Vlot genoeg voor de meesten, maar mocht het sneller moeten dan sla je de 2.7 TDI meteen over en ga je voor de 3.0 TDI. De 2.7 haalt namelijk maar een halve seconde van de sprinttijd af, terwijl de 3.0 TDI maar 6,1 tel voor de standaardsprint nodig heeft.

Audi A5 Sportback

Hoewel de A5 Sportback qua typenaam hoger op de ladder staat dan de A4 Avant, zijn de prijzen vrijwel hetzelfde. De geteste 170 pk sterke 2.0 TDI begint bij 44.900 euro, terwijl de A4 Avant met zelfde motor 44.210,- euro kost. Een A4 sedan met dezelfde 170 pk oliestoker is overigens maar 41.390,- en die is ook nog eens lichter (60 kg), zuiniger en sneller. Het is maar dat je het weet, als de lifestyle component een minder belangrijke factor is bij de autokeuze.

Toch wordt de wereld mooier met de komst van de A5 Sportback. En die woorden komen uit de mond van iemand die de A5 Sportback altijd belachelijk heeft gevonden. Qua uiterlijk ben ik wel een beetje om, maar het rijgedrag en ruimte zijn niet overtuigend. Maar ja: ik betrapte me me wel dat ik nog even omkijk als ik de A5 Sportback had geparkeerd… Filmpje!