De EuroNCAP resultaten november 2009

Auteur: , 36 Reacties

Bij EuroNCAP hebben ze weer 12 auto's tegen muren aangeknald, op palen geslingerd en verder getest op veiligheid. Tien van de auto's wonnen vijf sterren, getest werden de BMW X1, Chevrolet Cruze, Chevrolet Spark, Citroën DS3, Infiniti FX, Mazda 3, Mercedes E-klasse, Mercedes GLK, Toyota Urban Cruiser, Opel Astra, Peugeot 5008 en de Volkswagen Scirocco. Eén auto scoorde slechts drie sterren....

Nu de norm blijkbaar vijf sterren is, valt iedere auto tegen die de topscore niet haalt. Zo ook de Chevrolet Spark die “slechts” vier sterren, maar de echte verliezer van deze testronde is de Toyota Urban Cruiser die slechts 3 sterren haalt. Vooral de werking van de airbags laat te wensen over, ondanks de montage van een knieairbag is er een aanzienlijke kans op letsel aan de knieën en benen van de bestuurder bij een frontale aanrijding. Ook bij de zijdelingse aanrijding bieden de airbags maar een matige bescherming.

Grappig genoeg blijkt de DS3 vijf sterren te scoren, terwijl de C3 waarop deze gebaseerd is in de EuroNCAP testronde van augustus slechts vier sterren haalde. Alle auto’s zijn overigens getest volgens de nieuwe, verzwaarde eisen, de zogenaamde “global rating” van de EuroNCAP die in 2009 werd ingevoerd.

Mocht je eens willen zien hoe dit hele zooitje auto’s plat worden gereden, klik dan door voor de EuroNCAP crashtest video’s op Autojunk.