BMW 1 Serie FWD waterstof-hybride concept

Auteur: , 34 Reacties

Een hele mond vol, maar BMW heeft weer een stapje verder gezet in de ontwikkeling van waterstof-auto's. Van buiten nog een gewone 1-serie, van binnen dé BMW van de toekomst. Alles zit er op: 4-cilinder benzinemotor, brandstofcel, elektromotor en voorwielaandrijving(!).

Het begint allemaal met een vrij normale 120pk viercilinder benzine voorin de kleine BMW. Open je echter de motorkap, dan blijkt het ding dwars geplaatst. Huh?! Maar daar houdt het niet op. Bekijkje de onderkant van het hangbuikzwijntje dan blijkt ook de cardanas verdwenen. Dit concept heeft voorwielaandrijving. Althans, op langere ritten.

De achteras wordt nog wel aangedreven, maar enkel door een elektromotor. Deze krijgt zijn energie van een aantal zeer krachtige condensatoren én een brandstofcel. De brandstofcel zet waterstof en zuurstof om in elektriciteit. Van langzaam opladende accu’s is met deze techniek geen sprake. De condensatoren slaan de elektriciteit van de brandstofcellen tijdelijk op. Bij accelereren kunnen ze vervolgens tijdelijk een grotere hoeveelheid energie leveren. Verder wordt ook remenergie in de condensatoren opgeslagen.

De brandstofcel en elektromotor zijn in dit geval voor stads-gebruik. De viercilinder is aanwezig voor langere ritten. Op deze manier kan het grootste deel van de tijd zonder uitstoot gereden worden, zonder in te moeten leveren op actieradius of gebruiksvriendelijkheid. De techniek is volgens BMW nog heel duur, maar tegelijkertijd lijkt een waterstofauto stiekem wel dichtbij.