Button leidt Mclaren 1-2 in China

Auteur: , 26 Reacties

Vandaag was het de beurt aan de Chinese Grand Prix in Shanghai. Na een zeer voorspelbare kwalificatie waarin Vettel en Webber voor Red Bull wederom vooraan startten zorgde de race voor meer spanning.

Na de start begon het al vrij snel te regenen waarbij de leiders naar binnen doken voor regenbanden. Rosberg, Button en Kubica besloten op slicks te blijven en voerden daarmee het veld aan. De verwachte regen zette niet door en de coureurs die naar binnen kwamen voor regenbanden moesten even later alweer naar slicks wisselen.

Alonso maakte een valse start, wat hem een drive-through penalty opleverde en waarmee hij wederom achter zijn teamgenoot terecht kwam. Erg opmerklijk en weinig ‘team spirit’ bevorderend was de inhaalactie die hij deed op teamgenoot Massa bij het inrijden van de pitstraat. Alonso kon zo eerder zijn banden wisselen en eindigde na een zeer sterke race op een vierde positie. Erg knap aangezien hij vier pitstops heeft gehad alsmede een drive-through straf.

Voor Button kwam alles precies goed uit. Hij nam (evenals in Australie) zelf de beslissing om buiten te blijven op slicks aan het begin van de wedstrijd in tegenstelling tot teamgenoot Hamilton. Een zet die hem uiteindelijk de zege opleverde. Hamilton profiteerde maximaal van een safety-car situatie waarbij het hele veld weer bij elkaar geschoven werd en hij makkelijk de Renaults en Rosberg kon inhalen. Hij maakte voor McLaren de 1-2 compleet. Na de race kreeg Hamilton samen met Vettel nog een reprimande voor hun gevaarlijke duel in de pitstraat.

Rosberg leidde de wedstrijd lange tijd totdat hij een fout maakte en Button voor zich moest laten. De Mercedes GP was niet opgewassen tegen de McLaren en Rosberg moest ook Hamilton voor zich dulden. Een tweede podium voor Rosberg zorgde weer voor blije gezichten bij Mercedes GP. Teamgenoot Schumacher was minder blij met zijn prestatie vandaag. Hoewel Schumacher twee keer als eerste van het veld de juiste beslissing maakte om van banden te wisselen had hij te veel balans problemen met zijn auto. Geen moment zag hij er comfortabel uit en het mag dan ook duidelijk zijn dat de Mercedes GP het tegengestelde is van hoe Schumacher een auto graag heeft.

Dramatisch was de race voor Red Bull. Hoewel ze zeer waarschijnlijk de snelste auto hebben zorgden vandaag verkeerde beslissingen en een slechte regen set-up voor een zeer matig resultaat. Vettel kon in de regen niet dezelfde pace rijden als Hamilton en ook Webber bleef achter en werd aan het einde nog ingehaald door een snelle Petrov in de Renault.

Hoewel het voor de kijkers een spectakel is om te zien hebben zowel de coureurs als de teams meer dan genoeg van de zogenaamde ‘loterij-wedstrijden’. Na vier races is het namelijk nog steeds niet duidelijk wat de onderlinge verhoudingen precies zijn en zeker voor Red Bull heeft de regen voor heel wat puntverlies gezorgd.

Winnaar van de dag: Button die McLaren lievelingetje Hamilton niet alleen in de kwalificatie onverwachts de baas blijft maar ook races begint te winnen.
Loser van de dag: Massa die in zijn Ferrari geen moment de snelle rondetijden of inhaalacties van teamgenoot Alonso kon evenaren.

1. Button (McLaren)
2. Hamilton (McLaren)
3. Rosberg (MercedesGP)
4. Alonso (Ferrari)
5. Kubica (Renault)
6. Vettel (Red Bull)
7. Petrov (Renault)
8. Webber (Red Bull)
9. Massa (Ferrari)
10. Schumacher (MercedesGP)