Voorbeschouwing: 24 uur van Le Mans 2010

Auteur: , 37 Reacties

Komende week zal het in het Franse dorpje Le Mans maar om één ding draaien: Le 24 Heures Du Mans op het bijna veertien kilometer lange Circuit de la Sarthe. Gaat Audi de felbegeerde titel terugroven van de Fransen of zet Peugeot haar zegereeks voort? Gaat Aston Martin wellicht voor een verrassing zorgen? En welke Nederlanders doen er eigenlijk mee? Tijd voor een vooruitblik.

In totaal zijn er 56 teams die zich inschreven voor de editie van dit jaar. Er is sinds ons vorige bericht een team bijgekomen (Race Performance) omdat er een extra pitbox beschikbaar kwam op het circuit. Oorspronkelijk zou die gevuld worden door een tweede Spyker, maar dat is niet doorgegaan. In de LMP1 klasse, de klasse die normaal gesproken het hardst gaat, zal de strijd waarschijnlijk plaats vinden tussen de twee kemphanen van afgelopen jaar: Audi en Peugeot. Laatstgenoemde ging afgelopen jaar als overwinnaar naar huis en doorbrak daarmee de zegereeks van het VAG concern. Liefst negen keer op rij (acht keer Audi en één keer Bentley) wist VAG de titel op haar naam te schrijven. Peugeot deelde met haar 908 FAP vorig jaar een ongekend harde klap uit aan Audi dat slechts derde wist te worden op 7 ronden achterstand. Ook dit jaar rijdt Peugeot regelmatig Audi het snot voor de ogen in de Le Mans Series, maar in de laatste voorbereidende race op het circuit van Spa won Peugeot maar nipt van Audi. Na zes uur racen eindigden twee Peugeots en één Audi op het podium. Alledrie de auto’s reden nog in dezelfde ronde. Vlak echter ook de verschrikkelijk fijn klinkende Aston Martins niet uit. Als Audi en Peugeot fouten maken zal Aston Martin op de loer liggen om die keihard af te straffen. Christijan Albers zal ook meedoen in de Audi R10 van Kolles. Andere bekende namen zijn onder meer Sebastien Bourdais, Nigel Mansell en Allan McNish.

Lola HPD Coupe LMP2

In de LMP2 klasse was het Ginetta in Spa het snelste. Zij zullen de strijd aangaan met de altijd sterke Pescarolo Judd en de Lola’s. In deze klasse vinden we relatief weinig bekende namen terug, maar dat wordt gelukkig ruimschoots gecompenseerd in de GT1. Daar vinden we namelijk onder andere Peter Kox in de Aston Martin DBR9 en Xavier Maassen in de Corvette C6.R. De Ford GT1 waarin onder andere de Belgen Eric de Donker en Bas Leinders rondrijden heeft het fraaiste geluid van het hele veld. Opvallende deelnemer: de Lamborghini Murcielago die door een volledig Japanse equipe wordt gereden. Houdt echter zeker de Saleen S7R in de gaten want die heeft het tot nu toe zeer goed gedaan in de Le Mans Series.

Ferrari doet mee met de F430 GT

In de GT2 vinden we de kemphanen Porsche en Ferrari. De GT3 RSR versus de f430 GT. Om u een idee te geven van de snelheid van deze klasse: de GT3 RSR van Team Felbermayr eindigde vóór alle GT1 auto’s op het circuit van Spa tijdens de eerder genoemde 6 uurs race. De namen in deze klasse liegen er dan ook niet om: Jean Alesi, Giancarlo Fisichella, Mika Salo, Andy Priaulx en de Nederlanders Paul van Splunteren, Niek Hommerson, Jeroen Bleekemolen en Tom Coronel. Die laatste twee zullen samen met Peter Dumbreck uitkomen voor Hollands Trots Spyker, dat met de C8 Laviolette gaat proberen om het de Porsche weer net zo lastig te maken als vorig jaar. Toen behaalde Spyker een 5e plaats, maar Tom Coronel gaf na afloop van de race in Spa al aan ons aan te hopen op een plaatsje bij de top tien, gezien de pittige concurrentie dit jaar. In deze klasse zijn nu bijvoorbeeld ook de oersterke BMW’s (waaronder de Art Car) actief, die vorig jaar niet meededen. Andere merken in deze klasse zijn Corvette, Aston Martin en Jaguar.

Spyker is ook van de partij met Jeroen Bleekemolen, Peter Dumbreck en Tom Coronel

De volledige deelnemerslijst kun je hier terugvinden. Komende maandag gaan alle auto’s naar de keuring, gevolgd door de kwalificatiesessies later komende week. Volgende week zaterdag om 15:00 uur gaat het los in Le Mans en op zondag om dezelfde tijd zullen we weten wie de winnaar is. Ondergetekende reist persoonlijk af om alles van dichtbij mee te maken, we houden je op de hoogte!
Met dank aan iedereen die ons tipte.