BMW maakte carbonfiber X5 prototype

Auteur: , 30 Reacties

Vorige week vertelden we over de MegaCity concept, en hoe deze deels gemaakt gaat worden uit kunstof dat is versterkt met koolstofvezel. Maar BMW heeft daar uiteraard mee moeten experimenteren en deed dat onder andere met deze X5.

Carbon Fiber Reinforced Plastic oftewel CFRP noemt BMW het goedje, en het maakt een belangrijk deel uit van de nieuwe MegaCity die in 2013 op de markt moet gaan komen. BMW doet al zo’n tien jaar onderzoek naar de toepassing van dit materiaal in hun auto’s en met die gedachte in het achterhoofd werd deze X5 van de eerste generatie voorzien van een unibody van CFRP. Ook werden de motorkap, het dak en de achterklep uit dit materiaal vervaardigd. Omdat CFRP 50% lichter is dan staal leverde dat een gewichtsbesparing op van 200 kilogram.

Dat is indrukwekkend te noemen, en aangezien CFRP minstens zo sterk is als staal en heel goed energie kan absorberen (erg belangrijk bij aanrijdingen en dergelijke) is het zeer bruikbaar gebleken. De X5 heeft in totaal 40.000 testkilometers doorstaan om de ontwikkeling van dit materiaal verder te helpen. Dit meldt bmwblog.com aan de hand van bronnen binnen BMW.