Rijtest & video: AC Schnitzer BMW X6M Falcon

Auteur: , 63 Reacties

Aan rauwe snelheid of een opvallend uiterlijk ontbrak het niet bij de BMW X6M, maar er was wel ruimte voor verbetering. AC Schnitzer waagt een poging met de X6M Falcon, die behalve een heldhaftige naam ook een heldhaftige bodykit krijgt aangemeten.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk dan de video hier! ]
BMW X6M Falcon video

Om met die bodykit te beginnen: een standaard X6 heeft die niet nodig om op te vallen, laat staan een X6M. Toch zijn er blijkbaar klanten te vinden voor wie het allemaal nog een tandje heftiger mag. Veel onderdelen krijgen daarom van AC Schnitzer een randje carbon mee of worden volledig in carbon geleverd. De kit bestaat uit een voorspoiler, dakspoiler, achtervleugel, diffuser en ook nog eens spatbordverbreders. Totaal krijgt de toch al 1,98m brede X6M er nog eens 4mm per kant bij, zodat de totale breedte ruim over de 2 meter gaat. Voor diegenen die niet zo goed zijn met nummers: ga op de grond liggen en de kans is 99% dat de auto breder is dan de ruimte die jij inneemt. Zo breed is de X6M Falcon.

AC Schnitzer BMW X6M Falcon

Nog een beetje ruiger mag natuurlijk best en dus worden er ook nog carbon motorkap ventilatie openingen gemonteerd. En optioneel kan er ook nog een panoramisch plexiglas ruitje in de motorkap zodat je altijd een directe blik op het motorblok hebt. Of eigenlijk op de carbon afdekking met AC Schnitzer turbo logo, maar dat mag de pret verder niet drukken.

AC Schnitzer BMW X6M Falcon

AC Schnitzer BMW X6M Falcon

Onder de carbon afdekking zit namelijk AC Schnitzers interpretatie van de twinturbo V8 van de X6M. En die is beter dan het origineel. Zo stijgt het vermogen van 555 pk naar 650 pk en wordt die hele vervelende begrenzer gedumpt. In plaats van maximaal 250 km/u loopt de X6M Falcon daardoor 320 km/u, alleen in aanwezigheid van genoeg ruimte en ook van moed bij de bestuurder. Wellicht nog belangrijker is dat AC Schnitzer ook een andere uitlaat monteert. Ingenieurs bij BMW hebben vele ontwikkelingsuren besteed om de V8 te laten klinken als een viercilinder. Een fantastische prestatie die verder niet door klanten (of door ons) gewaardeerd wordt. Die bellen massaal met AC Schnitzer om het beest in de X6M een beetje stem te geven. De sportuitlaat van AC Schnitzer doet precies dat, het blok zet nog steeds geen kippenvel in je nek, maar het is absoluut een grote verbetering.

AC Schnitzer BMW X6M Falcon

AC Schnitzer biedt ook een sportonderstel en grotere velgen, waarbij het comfort goed bewaard blijft. De gereden X6M Falcon rolde op 22 inch lichtmetaal, de beste optie volgens de tuner. Groter kan ook, maar deze gesmede wielen zijn relatief het lichtst. Dat de auto niet alleen maar show is, bleek uit tests waarbij scherpe rondetijden op de Hockenheimring en de Nurburgring werden gezet. De handling is dan ook top, de auto haalt extreem hoge bochtsnelheden en geeft heel veel vertrouwen tijdens lekker bochtenwerk. Helaas doet de Falcon dat niet tijdens remmen. Dat is een nadeel van de X6M en AC Schnitzer heeft dat niet helemaal opgelost. Met de vertraging is niets mis, maar de auto duikt op een vervelende manier.

AC Schnitzer BMW X6M Falcon

AC Schnitzer BMW X6M Falcon

Na het heftig aangepakte exterieur is het contrast met het interieur groot, daar is er veel bij het oude gebleven. De veranderingen die wel zijn doorgevoerd passen prima, hoewel de iDrive controller in de vorm van een AC Schnitzer velg niet iedereen kan bekoren. Verder monteerde AC Schnitzer een setje fraaie aluminium pedalen, carbon sierstrips en een carbon stuurwielinzet. De toerenteller en snelheidsmeter kregen een ander wijzerplaatje, waarbij de snelheidsmeter ook nog eens als uiterste waarde 360 km/u kreeg. Wel zo praktisch in een auto met een topsnelheid van 320 km/u. De sprint naar de 100 heeft AC Schnitzer niet geklokt, maar reken erop dat er nog wel wat tienden afgaan. De standaard X6M doet de 0-100 in 4,7 seconden, dus onder de vier seconden wordt het niet. Toch blijft de X6M Falcon van AC Schnitzer een heel indrukwekkend apparaat. Over de aangepaste uitlaat zou ik als eigenaar van een X6M nooit twijfelen, maar de optische aanpassingen zou ik laten voor wat het is.