Rijtest & video: Seat Leon Cupra R

Auteur: , 44 Reacties

Eén ding moet je ze in Spanje nageven: niet perse alle Seats zijn spannend, maar van de Leon zijn er toch wel heel veel hete versies te krijgen. De Leon Cupra R is de laatste in rij en ook nog eens de sterkte productie Seat ooit.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk dan de video hier! ]
Seat Leon Cupra R video

Na de 200 pk sterke FR en de 240 pk sterke Cupra was er binnen de VAG stal nog wel een motorvariant te vinden die prima in de Leon zou passen. De allersterkste variant van het 2.0TFSI blok is het niet, want de ingenieurs marketeers vonden voor de Golf R nog 5 paarden extra. Niet dat er iets te klagen valt overigens, want met 265 pk en 350 Nm is er meer dan voldoende powerrrr voorhanden om de Cupra R over de wegen te katapulteren.

Seat Leon Cupra R

Na al techno-wizardry van de afgelopen jaren is het ook wel weer eens fijn om een auto met het klassiekere recept voor een hothatch onder handen te nemen. Gewoon met handbak en voorwielaandrijving blijk ik net zo veel lol te kunnen hebben als met geavanceerde vierwielaandrijvingssystemen en bakken met dubbele koppeling. Soms zelfs nog wel wat meer, want de hooligan in mij kan gewoon los gaan om eens even een streepje rubber links of rechts op het asfalt te leggen. Met de tractie is overigens niet heel veel mis en Seat monteert ook nog een electronisch sperdifferentieel XDS, dat maar gedeeltelijk een echt sper kan vervangen. Bovendien teugel ik de elektronische reddingsmiddelen altijd zo ver mogelijk in, als het dan mis gaat weet ik in ieder geval wiens schuld het echt is.

Seat Leon Cupra R

Als je al eens met wat snelle Leons heb mogen sturen, dan mag het weggedrag van de Leon Cupra R geen verrassing meer zijn. De Cupra R is geen precisie-instrument wat de meeste feedback geeft en oproept tot een hele verfijnde rijstijl. Dat past dan wel weer bij me, het is een auto om bij zijn nekvel te pakken en lekker mee te knallen. Vering en demping lijken weer een tandje steviger dan bij FR en de reguliere Cupra en bovendien staat de Cupra R op heel fors lichtmetaal. Maar liefst 19” zijn de velgen en dat is gedaan om ruimte te bieden aan een fors geupgrade remsysteem. De schijven voor zijn 17 inch groot (345 x 30 mm) en achter 16 inch (286 x 12 mm). Niet verbazingwekkend remt de Cupra R dan ook als de beste, het gehele systeem voelt aan alsof je er rustig vele ronden voluit op het circuit mee kan uitrijden. Overigens voelt de hele auto aan alsof dat probleemloos kan, ook onderstel, bak en koppeling lijken ontwikkeld om tegen een stootje te kunnen.

Seat Leon Cupra R

Ook fijn is dat de Cupra R net weer een tikkie sportiever oogt dan de FR. De 19” velgen doen natuurlijk heel veel, de ovale uitlaatmond en pianolak afwerking van bijvoorbeeld spiegels doen de rest. Vergeleken met de wat behoudender Leons hebben alle sportievelingen overigens ook een wat ruigere voor- en achterbumper. Kortom: een sportieve Leon vis je er wel tussenuit. Om het onderscheid tussen regueliere Cupra en de Cupra R wat duidelijker te maken, strooide Seat nog met wat R logo’s. Hoeven de buren niet te twijfelen of je inderdaad het topmodel hebt aangeschaft.

Seat Leon Cupra R

Helaas blijft het interieur een gevalletje net niet. Het is net niet lelijk, maar ook net niet mooi. Op zich zitten de kuipstoelen best prettig en ze zien er sportief genoeg uit. De ongetwijfeld licht depressieve interieur-kleuren-man van Seat bedacht dat grijs alcantara wel chique zou zijn. Dat is dus niet, het ziet er saai uit, al is het maar omdat de rest van het interieur ook al niet echt spannend is. Het is vooral zwart kunststof wat de klok slaat. Toegegeven sinds de facelift van de Leon is het gehalte keihard plastic duidelijk afgenomen, maar de concurrentie met de premium merken kan Seat niet aan.

Seat Leon Cupra R

Mocht je in de Leon lichte depressieve wegtrekkers krijgen dan zijn er in dit exemplaar twee oplossingen: zoek ruimte op de weg en vloer het gaspedaal of stap even uit en geniet van de nogal exotische kleur. Het kost 925 euro, minimaal de helft van de buren zal je erom uitlachen en/ of je vragen of de midlife crisis heeft ingezet, maar dan heb je wel de gaafst gekleurde kleur Leon die er is. Aangezien het een soort geel-groen is gaf Seat de lak de naam kiwigeel. En het ziet er fantastisch uit, althans dat vind ik dan.

Seat Leon Cupra R

Een andere manier van opvrolijken is om de de sprintcapaciteit van de Leon Cupra R te benutten. Het 2.0 TSI blok laat de Leon Cupra R binnen 6,1 seconden naar de 100 sprinten, wat 0,3 seconden sneller is dan de reguliere Cupra. De topsnelheid is begrensd op 250 km/u, een bescheiden stijging van 3 km/u ten opzichte van de Cupra zonder R. Over de hele linie heeft de Cupra R wat meer kracht, maar begrijpelijkerwijs maakt de 25 pk extra ook weer geen wereld van verschil.

Seat Leon Cupra R

Aan te bevelen dan? De 211 pk sterke Leon FR staat voor een messcherpe 29.995 euro in de boeken en voor de Leon Cupra R vraagt Seat 36.495 euro. Voor die 6,5 mille krijg je niet alleen 65 pk extra, maar ook een betere uitrusting, grotere velgen, grotere remmen en een beter onderstel. In die zin is dat prijsverschil niet zo raar, maar helaas voor Seat zijn er ook nog andere hothatch kapers op de kust. De Megane RS stuurt fijner, heeft bijna net zoveel vermogen (250 pk), presteert vergelijkbaar en kost slechts 31.390,00. De Leon heeft dan wel weer 5 deuren, maar dat zal ook wel eens als nadeel worden uitgelegd. Anders dan bij de FR is de Leon Cupra R niet de prijspakker, maar een fijn ding, dat is het wel.