Rijtest en video: Volkswagen Touareg Hybrid

Auteur: , 91 Reacties

Als het merk van de TDI's met een benzine-hybride op de markt komt, dan is er blijkbaar wel wat aan de hand. Bij de eerste generatie Touaregs was er die fabuleuze V10 TDI. Is de Touareg Hybrid daar een waardige opvolger voor?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk in dat geval de video HIER! ]

Touareg hybride video

Het blijft toch een beetje vreemd om aan boord van een Touareg te klimmen. De afstand tot de rest van het VW gamma is mijns inziens gigantisch. Een Fox, Polo en Golf lijken behalve de VW badge zo weinig gemeen te hebben met deze SUV. Goed, Volkswagen bouwt ook de Phaeton, maar wanneer zie jij die rijden? Precies, dat experiment om door te stoten tot de automobiele topklasse lijkt niet erg succesvol. De Touareg is wel een regelmatige verschijning op de Nederlandse en Vlaamse wegen. En nu is er dan de nieuwe. In de perstekst claimt VW dat “de nieuwe Touareg aantoont dat de SUV wel degelijk toekomst heeft”. Behalve dat de Touareg 208 kilogram lichter is, is de VW SUV namelijk ook tot 20% zuiniger dan zijn voorganger. En dan is het magische woord hybride nog niet eens gevallen.

Volkswagen Touareg Hybrid

Volkswagen Touareg Hybrid

Beetje laf is het wel dat de “echte-mannen” versies van de Touareg het niet hebben gered tot de volgende generatie. Ooit waren er een Touareg W12 met 450 pk en een Touareg V10 TDI met 313 pk. Vond je dat allemaal te gek en te overdreven, dan was de 4.2 V8 FSI benzine ook nog een optie. Geen van deze motoren haalde de eindstreep in het selectieproces voor de nieuwe Touareg. Voor wie niet in het pannenkoek-platte Nederland woont is er nog wel een 4,2-liter V8 TDI met 340 pk en een koppel van 800 Nm. Wij krijgen hem niet, de Nederlandse klanten kunnen namelijk alleen kiezen uit drie V6 motoren. De instapper kost 73.090,- euro en daarbij wordt de Touareg voortbewogen door de welbekende 280 pk sterke 3.6 benzinestoker. Voor 2100,- euro extra staat de 240 pk sterke V6 TDI voor de deur, maar wij gingen op pad met de topversie: de V6 Hybrid.

Volkswagen Touareg Hybrid

Voor de Hybrid hebben ze in Wolfsburg flink uitgepakt. De benzinemotor is de zeer moderne en direct ingespoten V6 TSI-motor. De uit de Audi S4 bekende en met een supercharger getooide V6 levert 333 pk en is in de Touareg gekoppeld aan een achttraps-transmissie. En aan een hybridemodule, ofwel elektromotor, die 47 pk sterk is. Het totale vermogen bedraagt dus 380 pk en het maximale koppel bedraagt 580 Nm. De Touareg Hybrid haalt daarmee een topsnelheid van 240 km/u en sprint naar de 100 in 6,5 seconden. Toch voelt het absoluut niet alsof de Touareg Hybrid dat waar kan maken, aan boord overheerst vooral de rust. Pas na een blik op de snelheidsmeter realiseer je je dat de V6 Hybrid weldegelijk raad weet met de Touareg.

Volkswagen Touareg Hybrid

De gasrespons is, als je het negatief wil benoemen, nogal zompig en als je het positief wil benoemen heerlijk comfortabel. De Touareg (Hybrid) is simpelweg niet bedoeld als sportauto. Dat merk je ook aan de besturing, de remmen en de vering die eerder informatie wegfilteren dan de bestuurder en inzittenden overdonderen met de staat van het wegdek. Verwacht je kart-achtige rijeigenschappen, dan zal de Touareg je teleurstellen. Verwacht je veel comfort, dan gaat de Touareg dat in overvloed bieden. Mocht je overigens wel een sportieve SUV wensen, gluur dan even bij de buren. De nieuwe Cayenne is de twee-eiege tweelingbroer van deze Touareg en is beduidend scherper van reflexen.

Volkswagen Touareg Hybrid

Volkswagen Touareg Hybrid

Met de Cayenne deelt de Touareg ook de hybride-aandrijflijn met een relatief compacte en lichte (55 kg) hybridemodule. De module bevindt zicht tussen de V6 en de achttraps-transmissie en bestaat uit een elektromotor met een vermogen en een koppeling, die het mogelijk maakt om gedurende korte afstanden volledig elektrisch te rijden. De aandrijflijn kent nog een trucje: de V6-motor kan bij het uitrollen (tot snelheden van 160 km/h) worden losgekoppeld van de transmissie waardoor wrijvingsverliezen worden beperkt. De toerenteller valt op dat moment demonstratief plat tegen de 0-stand aan om duidelijk te maken dat er geen druppel benzine verspild wordt. Dankzij alle maatregelen bedraagt het gemiddelde verbruik 8,2 l/100 km en komt de CO2 uitstoot op 193 g/km.

Volkswagen Touareg Hybrid

Er is nog één ding wat de Touareg met de Cayenne gemeen heeft. Beiden auto’s blijken een magische aantrekkingskracht op vrouwen te hebben. Voordat het te girly wordt; we kunnen gelukkig ook melden dat de Touareg heel terreinwaardig zou moeten zijn. Er is zelfs een Terrain Tech-pakket waarmee de auto een sterkere tussenbak krijgt met lage gearing en de mogelijkheid om het middendifferentieel voor de volle honderd procent te sperren. Met een knop in de middenconsole kun je dan ook nog eens kiezen uit vijf terreinprogramma’s. Toch zien we de Touareg niet vaak de modder in duiken, en ook de Nurburgring wordt weinig bereden met deze auto.

Blijft over dat de Touareg een fantastisch mooi afgewerkt interieur heeft, veel comfort en ruimte biedt. Dat zou wel eens ruim genoeg kunnen zijn voor de meeste kopers. Die zullen niet in grote getallen voor de Hybrid kiezen, want die heeft een stevige vanafprijs van 95 mille. Dat is 22 mille meer dan de V6 benzine en 20 mille meer dan de diesel. De Touareg Hybrid zal vermoedelijk een zeldzaamheid blijven, maar de beide andere varianten gaan we ongetwijfeld wel vaker zien. Filmpje!