Rijtest en video: Lotus Evora

Auteur: , 77 Reacties

Geparkeerd op een anoniem parkeerterrein, op een anoniem industrieterrein, maakt de Evora een lauwe indruk op me. Maar dat was alleen de eerste indruk.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk in dat geval de video HIER! ]

Lotus Evora

Om nu te zeggen dat het daarna alleen maar beter werd is ook niet waar. Dat is wellicht het lot van deze Evora. Lotus kennen we als fabrikant van extreem lichtgewicht, extreem agiele, niet extreem krachtige, maar wel snelle sportautootjes. En ja het verkleinwoord wordt bewust ingezet. De Exige, Elise en Elan hebben/hadden één ding gemeen: ze zijn klein en licht. De Evora is dat niet, vergeleken met de Elise is er bijna een halve meter extra lengte en 500 kg extra ballast om mee te zeulen. Dat lijkt niet goed, maar met het heerlijke Nederlandse herfstweer is een beetje extra comfort niet overbodig.

Lotus Evora

De extra centimeters en kilogrammen maken de Evora natuurlijk wel een veel volwassener auto dan de andere hardcore producten van Lotus. De Evora is zelfs verrassend ruim voorin. Zowel de bestuurder (ik in dit geval) en de passagier (cameraman Patrick) zitten goed met genoeg ruimte. Helaas moest de rest van ons productieteam thuis blijven, want we hadden de Evora 2+0 mee. Voor een kleine meerprijs biedt Lotus ook de Evora 2+2, in welk geval de rest van het productieteam ook thuis had moeten blijven. In de 2+0 versie is de achterbank vervangen door een soort plank. Die is een centimeter of 30 breed en wordt geblokkeerd door de voorstoelen. Je kunt er dus prima een paar kranten kwijt. Of een paar stokbroden. Maar echte bagage is lastig, tenzij je heel lenig bent.

Lotus Evora

Qua ruimteaanbod roept de Evora dus wat gemengde gevoelens op. Dat gaat stug verder met de bouwkwaliteit en afwerking. Enerzijds zijn de materialen prachtig met leer op het dashboard en RVS paneeltjes waar de knoppen in gepositioneerd zijn. Anderzijds had de man die de verlichting van de knoppen ontwierp de avond ervoor er absoluut een paar teveel op, nadat hij zich vrijdagavond klem had gezopen op een whisky proeverij na een heftige vrijdagmiddagborrel. Elk licht was hem teveel en hij heeft de gehele werkdag dan ook besteed aan het zo veel mogelijk dimmen van de lichtjes. Het is hem gelukt en zijn zware hoofd kreeg daarmee de broodnodige rust die we hem allemaal zo gunnen. Enige nadeel is dat het voor de Evora bestuurder een tikkie onduidelijk is of een bepaalde knop nu wel of niet is ingedrukt. Maar goed: een kniesoor die daar op let.

Lotus Evora

En dan gaan we door met de afdeling performance. De sprint naar de 100 duurt 5 seconden rond en dat is comfortabel sneller dan zowel Cayman als Cayman S. En het is snel genoeg om ook hele hete hothatches van je af te houden. De topsnelheid is 260 km/u en dat is meestal net genoeg om oliegestookte Duitse zakensedans achter je te houden (en alle andere op 250 afgeregelde kanonnen). Maar een Cayman (S) zul je moeten laten gaan. En een Focus RS ook. Toch kan ik er niet over klagen, maar in hallelujah sferen rond de aandrijflijn ben ik ook niet. De 3.5 V6 geeft de Evora genoeg snelheid, maar heel inspirerend klinkt die niet. Bovendien komt de V6 uit de rekken van Toyota, niet het eerste merk waar we aan denken als het gaat over spannende motoren. Betrouwbaar zal het allemaal wel zijn, maar van een ritje in de Spider V6 (916) van een vriend kreeg ik al meer kippenvel op mijn armen.

Lotus Evora

Het topvermogen van 280 pk (en maximumkoppel van 342 nm) zijn ook al geen waarden voor een 3,5 liter groot blok waar ik van mijn stoel van val. Voor meer performance biedt Lotus sinds kort echter ook de Evora S. Dankzij de toevoeging van een supercharger schopt die het tot 350 pk en 400 Nm, maar daarvoor moet je wel 100 kg extra gewicht op de koop toe nemen. Het chassis kan de extra pk’s overigens heel gemakkelijk aan. Grip, tractie en balans zijn excellent. Vermoedelijk stuurt de Evora zelfs als een dolle in, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik dat niet lekker heb kunnen testen. Tijdens testperiode hadden we regen, regen en nog eens regen. En zeker geen droog wegdek om ten volle van de Evora experience te genieten. Uberhaupt bleek de Evora een uitdagende klant om onder echte gladde omstandigheden naar de limiet te rijden.

Lotus Evora

Een absoluut positief punt is het veercomfort. Vering en demping van de Evora zijn excellent. Dat is niet alleen fijn als je graag rust wilt hebben, maar bijvoorbeeld ook als je tempo wilt maken op hobbelige wegen. Bij veel andere sportieve auto’s moet je dan marge inbouwen voor een wegdribbelend voor- of achterasje, maar dat hoeft bij de Evora niet, die blijft onverstoorbaar zijn koers volgen.

Lotus Evora

Na het zoet is er echter ook weer het zuur. Koop het liefst een Evora voor bij uw tweede huis op een niet-perse-zonnige-maar-wel-droge locatie. De ruitenwisser is namelijk verschrikkelijk. Hij maakt de ruit goed droog hoor, maar ik kreeg flashbacks naar mijn eerste kilometers. En die legde ik af in een Fiat Panda (de originele). Ook met één ruitenwisser, met een motortje wat een vreselijk geluid maakte. Destijds geen probleem, want ik was allang blij niet meer in de bus te zitten. Maar in een auto die met Porsche moet concurreren valt het wel weer negatief op. En nu we toch op die toer zijn: Lotus levert alleen een audio/navigatiesysteem van Alpine. Een mooi staaltje vernuft met graphics van de ontwerper die destijds ook de graphics voor de Commodore64 deed.

Lotus Evora

Gelukkig kunnen we het verhaal blij eindigen, want er is een gebied waar de Evora ook excelleert. Dat zijn de looks. Wat een aandacht krijgt de Evora van voetgangers, medeweggebruikers, fietsers en andere voorbijgangers. Zeker in het lichtblauw metallic valt ie in de smaak. De mensen schatten het prijskaartje ook compleet anders in. De Evora 2+0 is er namelijk al voor 77.289,17 euro. Daarmee valt de Evora netjes tussen Cayman met en zonder S, maar een Nissan 370Z is een fors stuk goedkoper. Qua stuureigenschappen en looks is de Evora iedere euro waard, maar qua afwerking en motor niet. Aan jou de keuze wat je het belangrijkst vindt.