Fifth Gear bedenkt de beste SUV-test ter wereld

Auteur: , 55 Reacties

SUV's in onze saaie bebouwde wereld zijn maar een zielige homp metaal op wielen. Er zijn echter momenten waarop ze hun beste kant kunnen laten zien. De Porsche Cayenne lijkt weer te lachen, de Audi Q7 zet met plezier zijn spieren eronder.

Er is al veel geprobeerd om het potentieel van moderne SUV’s te laten zien. Aan het ene eind van de schaal vinden we meerdere pogingen een fiks vliegtuig voort te slepen. Aan het andere eind van de schaal zien we het eindeloze, doelloze, hopeloos saaie over circuits raggen met lompe bakken. Bij Fifth Gear hebben ze nu een véél betere test bedacht.

Eindelijk laat een autoprogramma zien wat deze beulen van auto’s werkelijk kunnen. Ze zijn er niet vóór gemaakt, ze zijn er wel op ontworpen. Tegenover elkaar staan de Audi Q7 V12 TDI en Porsche Cayenne Turbo. Beiden kunnen heel hard rijden, ook op het circuit. Daar zijn echter veel beter auto’s voor te vinden. Dat deze SUV’s prima over rotondes en klaverbladen heen te jagen zijn hoeft ook niet meer genoemd te worden. Wat we wel willen zien? De buitenaardse prestaties waar alleen deze auto’s toe in staat zijn.

De video laat zien hoe ingenieus moderne tractie-controle systemen, ingenieuze differentiëlen en versnellingsbakken zijn. Ook wordt duidelijk wat de V12 diesel nou werkelijk meer te bieden heeft dan een andere heel sterke motor.

Jason Plato en Tiff Needell hebben de auto’s voor de gelegenheid onderin een gigantische modder-put geparkeerd. De auto’s rechtstreeks bij de importeur vandaan, gewoon op standaard banden. Na een dag spelen moeten ze weer omhoog zien te komen, met een verdwaalde Volvo V40 achter zich aan. Op de glibberige modder weten de awd-systemen zonder grip ontzettend ver te komen. Uberhaupt is het een wonder hoe lang ze door blijven rijden met de ladingen modder en vocht die ze over zich heen krijgen. Ik ken Range Rovers die het slechter doen.