Duitsers weten het zeker: VW koopt Alfa binnenkort

Auteur: , 351 Reacties

En dan heb ik het niet over maanden of jaren, maar over enkele weken tot een maand! Gisteren riepen John Elkann (voorzitter Fiat Auto) en Sergio Marchionne (CEO Fiat) in Detroit nog in koor dat Alfa Romeo niet te koop was en dat VW vrolijk verder kon dromen. Toch komen er steeds meer geluiden naar buiten dat er wel degelijk wordt gewerkt aan een deal. Een manager van VW heeft tegen over de Süddeutsche Zeitung al verklaard dat het een kwestie van weken is voordat de deal tussen VW en Fiat rond is.

Vooral Sergio Marchionne zou nog een beetje tegenstribbelen, maar John Elkann (nazaat van Gianni Agnelli) zou inmiddels inzien dat het verkopen van Alfa Romeo nodig is om de integratie van Chrysler te kunnen financieren. Fiat moet de komende jaren namelijk miljarden investeren om het Chrysler-verhaal op de rit te krijgen en als ze dan ook nog eens tijd, moeite en vooral geld moeten steken in ‘zorgenkindje’ Alfa schiet dat natuurlijk niet op.

Fiat zou ook kunnen overwegen om een gedeelte van Ferrari naar de beurs te brengen of om Magnetti Marelli te verkopen, maar het lijkt erop dat ze die opties minder interessant vinden.

In Wolfsburg is men inmiddels druk bezig met operatie “Italian Dressing” en zowel CEO Martin Winterkorn als Ferdinand Piech zien een overname helemaal zitten. Het merk Alfa Romeo zou prima passen tussen Seat en Audi. En mocht VW over enkele jaren besluiten om Seat de nek om te draaien (of te verkopen) dan kunnen ze Alfa mooi naar beneden uitbreiden.

Rest natuurlijk nog de vraag of het “makkelijk” zal zijn voor VW om Alfa zomaar eventjes op korte termijn over te nemen. Hoe zit het met het modellengamma van Alfa? Is dat een beetje compatible met VW? Een snelle blik op het gamma van Alfa leert ons dat eigenlijk alleen de MiTo (enigszins) en Guillietta (heel erg) vers zijn.

De rest van het gamma (GT, Brera, Spider, 159) is al uit productie of op sterven na dood. En nieuwe modellen dan? De Giulia komt pas ergens eind 2012 en die nieuwe SUV’s laten ook nog wel even op zich wachten. Dat geeft VW dus genoeg tijd om zelf wat modellen voor Alfa te ontwikkelen.

Als je het zo bekijkt is het nu een ideaal moment voor Fiat om Alfa van de hand te doen. Want op het moment dat er net een heleboel ‘verse’ modellen zijn gelanceerd is het minder interessant voor VW om de boel over te nemen. Ze zullen namelijk zo snel mogelijk hun eigen motoren en andere technieken willen implementeren. En het is nogal kostbaar om dat bij bestaande modellen te doen.

Het lijkt er op dit moment ook op dat Lancia veel meer nieuwe modellen & aandacht krijgt van Fiat dan Alfa. Sportieve modellen kunnen ze altijd nog onder de naam Dodge gaan verkopen in Europa. (via: sueddeutsche.de)

PS: Vakbonden & Alfa-medewerkers willen ook dat de boel wordt verkocht aan VW. Een teken aan de wand?