Rijtest en video: Nissan GTR Switzer P800 (850pk)

Auteur: , 132 Reacties

De Nissan GTR is een heel dankbaar tuningsobject. De meest fantastische vermogens worden uit de V6 getrokken. De GTR wordt er uiteraard sneller van, maar ook beter?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk in de video HIER! ]

Met een opgefokt programmaatje in het motormanagement zijn uit ieder geblazen (turbo, supercharger) blok wat extra pk’s en Nm’s te halen. Sterker nog, we kunnen er bijna op wachten tot iemand een universele iPhone of Android app maakt. Te gebruiken op eigen risico uiteraard. Dat het anders kan, bewijzen ook vele tuners. Sommigen maken absoluut veel werk van de aanpassingen en houden ook betrouwbaarheid en driveability hoog in het vaandel.

Nissan GTR Switzer P800

De mannen van Total Car Concept (TCC) nemen hun taak heel serieus, hoewel de eerste indruk van het pand meer een dorpsgarage is. Buiten staat het al heel vol met allerlei Japans snel spul, maar binnen staan ook een aantal GTR’s. Eigenlijk is Total Car Concept uit zijn jasje gegroeid en gelukkig voor hen gaan ze dan ook verhuizen. Sinds ze het Europese importeurschap van Switzer hebben vergaard weten klanten vanuit heel Europa de weg naar Bleiswijk te vinden.

Nissan GTR Switzer P800

De GTR Switzer P800 bleek in het echt minder vulgair dan ik in eerste instantie had ingeschat op basis van de foto’s. Het goud met zwart is niet direct een chique combinatie, maar het staat de GTR in het echt beter dan op foto’s. Behalve dit wrapje zijn er geen uiterlijke aanpassingen gedaan, de echte veranderingen zitten onderhuids. Om van een standaard GTR (met 485 pk, zie ook de rijtest) een P800 te maken wordt geenszins over een nacht ijs gegaan. Er komt dik 61% extra vermogen uit het blok voor een totaalscore van een indrukwekkende 800 pk! En de turbodruk is zelfs nog een tandje op te schroeven met de in het interieur gemonteerde boost controller. Op die manier kan er maximaal 850 pk uit de 3.8 liter grote V6 worden gehaald. Dat levert een specifiek vermogen op van 223 pk per liter, een absolute topwaarde en ook nog eens veel meer dan de 125 pk per liter die een Bugatti Veyron haalt.

Nissan GTR Switzer P800

De vergelijking met een Veyron is ├╝berhaupt een interessante, de Veyron heeft minimaal 1001 pk (de meeste wel meer) en weegt 1888 kg. De GTR laat de schaal uitslaan naar 1740 kg. Om jullie het rekenwerk maar uit handen te nemen: per pk moet de Veyron 1,88 kg meesjouwen en de Switzer GTR 2,05 kg. Dat is een significant verschil, maar de man (m/v) achter het stuur van een Veyron zal heel alert moeten zijn om een GTR Switzer P800 achter zich te laten. De Switzer GTR is simpelweg verbluffend snel en dan is het snelheidspotentieel ook nog eens enorm toegankelijk. Dankzij de bak met dubbele koppeling, vierwielaandrijving en het uitgebalanceerde onderstel van de GTR voldoet het stijf naar beneden houden van je rechterpoot om alles en iedereen het snot voor de ogen te rijden. Met launch control haalt de Switzer GTR 100 in 2,8 seconden en 200 in pakweg 8,5 tel. Dan is de koek nog niet op, maar daarvoor bekijk je dan toch het beste de video.

Nissan GTR Switzer P800

De lijst met aanpassingen is uitgebreid, de volledige Switzer P800 kit bestaat uit:

Switzer fuel injector kit
Electronic boost controller
Switzer monster intercooler kit
Switzer upgraded turbochargers
High-pressure wastegate actuators
Switzer MAF/intake and filter assembly
Switzer high-flow turbo intakes for SPI MAF
Switzer off-road test pipes
Switzer P800 multi-fuel calibration for cobb ap
Switzer Cooling kit

Nissan GTR Switzer P800

Daar hield Total Car Concepts niet op. De Switzer off-road test pipes hebben een geluidsniveau wat eigenlijk te hoog is voor diverse circuits, dus zijn deze vervangen door 3.5″ RVS AMS downpipes met sportkats. Gezien het fors gestegen vermogen lust de V6 onder volle belasting wel een extra slokje benzine, iets wat zich juist onder volle belasting op hogere snelheden manifesteert. Total Car Concept monteert dan ook grotere brandstofpompen in aanvulling op de Switzer kit, omdat anders de benzine toevoer te gering kan zijn. De testauto had ze nog niet, dus heel incidenteel greep het motormanagement in om motorschade te voorkomen. De runs op de video zijn dus nog niet eens met volledige boost en de volledige 850 pk gedaan, maar met een vermogen van zo tussen de 750 en 800 pk.

Nissan GTR Switzer P800

De brandstofpompen stonden op de nominatie om vervangen te worden in de dagen erna en dat klusje wordt prettig geklaard met een zo leeg mogelijke brandstoftank. Na een dagje rijden was de tank op een haar na leeg. Volgens de boardcomputer zouden we het net niet halen naar het basisstation, maar ook ik kan hypermilen. Met een heel net gemiddelde van 1 op 14 werd de GTR zodoende weer in Bleiswijk ingeleverd. Denk daar maar eens aan als je binnenkort een vergelijkbaar gemiddelde op het display van je Prius ziet. Je hoeft dus helemaal niet in te leveren op de hoeveelheid lol om nog een beetje zuinig te kunnen rijden.

Nissan GTR Switzer P800

Natuurlijk zal niemand een GTR kopen en tunen om nu juist dat te bewijzen. Kanonskogeltje spelen, dat is waar het bij de Switzer P800 om draait. Ondanks het natte wegdek kan de vierwielaangedreven GTR ook met 800+ pk het vermogen nog heel goed kwijt. De bocht uit accelererend loert overstuur, maar venijnig wordt het niet snel. Toch was ik me heel bewust van het powerhouse in het vooronder, zodat rustig de bocht in om vervolgens geleidelijk de bocht uit accelereren verreweg de beste strategie was. Dat de wegligging niet beroerd is hoeven we niet te benadrukken, de rondetijden op de Nurburgring van de standaard GTR vertellen dat verhaal al. Volgas rechtuit wil de GTR Switzer P800 wel eens een stapje links of rechts zetten, de V6 is zo krachtig dat ook met nog net in Nederland legale snelheden een toefje wielspin op de loer ligt.

Toch maakt de Switzer GTR ook bij rustige snelheden indruk. De V6 is dociel, de bak met dubbele koppeling (verder standaard gebleven) schakelt subtiel en het veercomfort is uitstekend gezien de potentie van de auto. Al met al benadrukt dit weer wat voor een fantastische auto de GTR is en ook wat een goede job de mannen van Total Car Concept en Switzer hebben gedaan. Voor 130.000 euro is de standaard GTR al onverslaanbaar. Mocht je nog pakweg 20 mille extra hebben liggen, dan bouwt Total Car Concept graag een Switzer GTR voor je die het een Veyron heel lastig kan maken. En als het moet kan je moeder er ook boodschappen mee doen, want de klassieke supercar nukken is de Switzer GTR vreemd. Daarmee is de Switzer GTR een nog betere GTR.