F1 coureur Robert Kubica zwaar gewond na crash [updated]

Auteur: , 88 Reacties

De Poolse F1 coureur Robert Kubica is vandaag ernstig gewond geraakt toen zijn Skoda Fabia S2000 tijdens de Rally van Andora snoeihard tegen de muur van een kerk een vangrail vloog. Na de crash is hij direct met een helikopter overgebracht naar een ziekenhuis. Zijn situatie schijnt niet levensbedreigend te zijn, maar er is wel sprake van dat zijn hand wellicht geamputeerd moet worden. En dat is toch lastig als je coureur bent.

De navigator, Jakub Gerber, bleef ongedeerd bij de crash, maar Robert kwam er dus iets minder fortuinlijk vanaf. Hij schijnt enige tijd vast gezeten te hebben in de auto voordat hij eindelijk bevrijd kon worden. Wel is hij de hele tijd bij bewustzijn gebleven. Het Italiaanse La Gazzetta dello Sport weet te melden dat hij waarschijnlijk en zijn arm en pols op meerdere plaatsen heeft gebroken en dat er gevreesd moet worden voor 1 van zijn handen. Of dat dan gaat om een amputatie of verlamming is nog niet helemaal duidelijk.

Kubica rijdt momenteel voor Lotus Renault GP (voorheen Renault F1) en was afgelopen week nog de snelste coureur tijdens de eerste wintertrainingen. Als hij op 13 maart niet aan de start van het nieuwe seizoen kan verschijnen zal hij vervangen worden door Bruno Senna of de Nederlandse Chinees Ho-Pin Tung. (via: nu.nl)

Overigens heeft Robert Kubica in het verleden ook al eens een heftige crash meegemaakt. In 2007 crashte hij snoeihard tijdens de GP van Canada.

Met dank aan iedereen voor de tips!

PS Opmerkingen over crashende Polen zouden wel heel flauw zijn…

UPDATE 06-02 15:45Het team heeft een verklaring uitgegeven waarin het volgende staat:

“multiple fractures to his right arm, leg and hand”

En met betrekking tot een eventuele amputatie zegt een woordvoerder (van het ziekenhuis?):

“All assessments have yet to be made,” said official Roberto Carrozzino. “An amputation is not a decision that is made so rapidly. I do not confirm or deny this report.”

Ook zou Kubica wellicht nog verwondingen hebben aan zijn heup en andere interne verwondingen. Momenteel wordt hij geopereerd in Italie. Onder andere door hand specialist Igor Rossello.

UPDATE 06-02 16:30 Lotus Renault GP heeft een persbericht uitgegeven:

Update on Robert Kubica’s condition
After undergoing extensive medical checks this morning, Robert Kubica has been diagnosed with multiple fractures to his right arm, leg and hand. He is currently undergoing surgery at the Santa Corona Hospital in Pietra Ligure.

Robert suffered a high-speed accident this morning while competing in the Ronde di Andora Rally.

Daniel Morelli, Robert’s manager, will be available for the press in front of the hospital emergency entrance at 16h30 CET.

En hieronder wat beelden van het wrak:
Robert Kubica crash video

UPDATE 17:30
De manager van Robert Kubica heeft zojuist verklaart dat een volledige amputatie van de rechterarm niet nodig zal zijn. Wel is de kans heel groot dat Robert de funtionaliteit van zijn rechterarm en hand zal verliezen.