Renault zegt sorry tegen ontslagen managers [Spy-gate]

Auteur: , 13 Reacties

De real life thriller binnen de Renault-gelederen leek nog heel even spannend te worden, totdat bekend werd dat het spionageschandaal eigenlijk helemaal geen spionageschandaal was, maar een hoax. En dat terwijl Renault de drie beschuldigde managers al keihard de laan uit had gebonjourd. Oeps, foutje, moet kunnen. En daarom zeggen de topmannen van Renault nu sorry. Maar wellicht gaan er her en der nog wat andere koppen rollen.

In januari werden drie managers openlijk beschuldigd van spionage op de elektro-afdeling van het Franse merk. Ze zouden van plan zijn geweest geheime info door te verkopen aan een geïnteresseerde partij uit China. Deze informatie kreeg Renault van een anonieme bron, die in ruil voor het klikken €250.000 op zijn bankrekening mocht bijschrijven. Ka-tsjing!

De Franse geheime dienst deed vervolgens onderzoek naar dit stinkzaakje, en kwam twee weken geleden tot de conclusie dat er helemaal niet gebespioniseerd werd bij Renault, maar dat de directie in het ootje was genomen door die zogenaamde ‘anonieme bron’. Een naam die nu opeens komt bovendrijven is Dominique Gevrey, een hooggeplaatste securitymeneer bij Renault die wellicht betrokken is geweest bij de frauduleuze deal met de tipgever.

Goed, hoe nu verder? Renault houdt op het moment van schrijven een crisisvergadering op het hoofdkantoor en na afloop zal blijken of er een zondebok voor dit akkefietje wordt aangewezen. Topman Carlos Ghosn zal waarschijnlijk buiten schot blijven, maar bobo Patrick Pélata, Chief Operating Officer, zou wel eens een douw kunnen krijgen.

Voorafgaand aan de vergadering heeft Renault het volende statement de wereld ingestuurd. Wordt ook nu weer vervolgd…

Carlos Ghosn, Chairman and Chief Executive Officer, and Patrick Pélata, Chief Operating Officer, present their sincere apologies and regrets, personally and in the name of Renault, to Messrs Balthazard, Rochette and Tenenbaum, who were wrongly accused in this affair.

They are committed that reparations be made to the three executives, and that their honor in the public eye be restored. They further acknowledge the serious personal harm that they and their families have suffered. Carlos Ghosn and Patrick Pélata will personally meet with Messrs Balthazard, Rochette and Tenenbaum as soon as possible.