‘In 2050 geen benzine- of dieselauto’s meer in Europa’

Auteur: , 64 Reacties

Vrijdagmiddagquiz: uit welke koker komt bovenstaande doelstelling? Is het: a) de GroenLinks Tweede Kamerfractie b) Essent c) Nissan d) de Europese Commissie

Snerp! Uw tijd is om. Koos u voor antwoord ‘d’ dan had u het bij het rechte eind. En als de EC iets wil, dan gebeurt het ook, dus ga maar vast sparen voor die elektrische Rolls-Royce. Over veertig jaar zullen in Europa alle auto’s op benzine en diesel VERBOTEN zijn, zo is het streven (hoe zit het dan met LPG?). In 2030 moet al de helft van het wagenpark dat op fossiele brandstoffen rijdt uitgedund zijn.

Kennelijk heeft de EC een duidelijke toekomstvisie, en passen zaken als hybridetechnologie hier niet in. Helaas pindakaas voor Toyota, maar ook Prii komen er niet meer in. Dit streven is opmerkelijk te noemen, des te meer omdat er nu nog fors wordt ingezet op meer biobrandstof, maar kennelijk fungeert dit alleen als tussenoplossing.

Bovenstaande zal worden toegelicht in de EU road map on transport, die maandag 28 maart gepubliceerd wordt, en waarin het Energy Delta Institute al inzage heeft gehad. Doel is een reductie van de verkeersgerelateerde CO2-emissies met 60% in 2050. Hoe dit onder andere bereikt moet worden?

In its road map toward a single European transport area, the EU executive considers ways to increase alternative means of transport, other than oil-fuelled cars. Exploring the “unused potential of transport by river” is one of the options, where it is possible.

A massive shift toward electric cars and clean vehicles is also a key objective, as already stated in a document published last April. In order to do so, the Commission aims at achieving “co2-free city logistics in major urban centres by 2030,” reads the road map to be published next week.

Promoting “joint public procurement for low emission vehicles in commercial fleets”, such as delivery vans or taxis, is also under consideration.

Voor meer informatieverwijzen we u naar dit artikel. Is bovenstaande een nobel streven of misschien toch een brug te ver?