Nieuwe 3D flitspaal registreert meerdere overtredingen

Auteur: , 51 Reacties

Te hard of door rood rijden zijn slechts twee van de vele overtredingen die we met onze auto kunnen begaan. Zou het dus niet handig zijn wanneer de collectebussen met ingebouwde camera die langs de kant van de weg geld inzamelen, nog effectiever konden worden ingezet. Om die reden wordt er in Europees verband hard gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe flitspaal. Eentje die veel meer ziet dan de huidige kasten.

Het streven van het Openbaar Ministerie is om binnen 5 jaar hypermoderne 3D flitscamera’s langs de weg te hebben staan. Deze moeten naast een te hoge snelheid en door een rood licht rijden, ook overtredingen als bumperleven, kind op de voorbank (of hoedenplank), niet-handsfree bellen, zonder gordel rijden, opmaken of scheren achter het stuur en zelfs een te lage bandenspanning kunnen vastleggen.

De Europese Unie heeft een subsidie van 6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de de ontwikkeling van de techniek. Momenteel worden er al testen uitgevoerd in Finland en Duitsland. Het is een combinatie van een 3D-camera, een infraroodcamera en een aparte camera voor de kentekens. Rond 2013 zal de technologie naar verwachting doorontwikkeld zijn, dus binnen 5 jaar zouden de superflitskasten in ons land operationeel kunnen zijn. Aan de apparaten hangt een prijskaartje van 60.000 euro per stuk, maar zo’n veelzijdig apparaat heeft zichzelf natuurlijk binnen no-time terugverdiend, dat wil zeggen, zo lang ze niet in brand worden gestoken.

Met dank aan iedereen voor de tip!