Kassa! 9.000 frauderende leaserijders betrapt

Auteur: , 38 Reacties

Een ieder met een auto van de zaak wordt geconfronteerd met het akelige fenomeen bijtelling, indien er jaarlijks meer dan 500 privékilometers worden gereden. Afhankelijk van de CO2 uitstoot, moet er dan 14, 20 of 25 procent van de nieuwwaarde van de auto bij het inkomen worden opgeteld. Daarover moet vervolgens belasting worden betaald. Dat kan aardig in de papieren lopen. Bij een auto van 50.000 euro, met 25 procent bijtelling en een belastingtarief van 52 procent, kost dit de leaserijder netto 6.500 euro per jaar, oftewel 542 euro per maand. Kun je middels een kilometerregistratie bewijzen dat je onder die 500 kilometer blijft, dan is er geen sprake van bijtelling.

Uit steekproeven is gebleken dat ongeveer 30 procent van de leaserijders die verklaren onder de 500 kilometergrens te blijven, sjoemelt; zij rijden feitelijk meer. Zolang je dat een beetje creatief doet en er ook mee wegkomt, verdien je eenvoudig bijvoorbeeld je zomervakantie terug.

De Belastingdienst is niet dol op deze vorm van creatief boekhouden, want de schatkist loopt op die manier miljoenen euro’s mis. Sinds 2007 worden de ruim 260.000 bestuurders die verklaren de bedrijfsauto niet privé te gebruiken, extra gecontroleerd. Volgens de steekproeven zou dat zo’n 78.000 fraudeurs kunnen opleveren. Echter al die boefjes daadwerkelijk betrappen is een intensieve klus.

De fiscus controleert o.a. bij bouwmarkten, pretparken en gebruikt zelfs verkeersboetes bij de opsporing. Het afgelopen jaar hebben de controles 9.000 frauderende leaserijders opgeleverd. In totaal gaat het om 15 miljoen euro aan boetes en naheffingen. Er valt in potentie dus nog genoeg te halen om wat gaten in de rijksbegroting te dichten. Leaserijders wees gewaarschuwd want Jan-Kees de Jager jaagt op jullie. (via: telegraaf)