Rijtest en video: Volvo S60 DrivE R-Design

Auteur: , 82 Reacties

Twintig procent bijtelling en heel zuinig dankzij een klein 1.6 dieseltje. Maar het ziet er wel snel en sportief uit. Is de S60 DrivE R-Design daarmee een schaap in wolfskleren?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk in de video HIER! ]

Een ding hebben ze in Zweden heel goed begrepen. Het Duitse trio doet het leuk met S-line, M en AMG pakketten, maar sporting “Goteborg” slaat genadeloos terug met een behoorlijk opgeleukte S60. Lees je even mee, dan lopen we door de aanpassingen aan het exterieur:

Een gewijzigde voorbumper en High Gloss Black grille met R-Design-embleem.
De diagonaal in de grille en de omlijsting in Silk Metal-finish.
Spiegelkappen en de raamomlijsting Silk Metal-finish.
Diffuser aan de achterzijde
Twee uitlaatpijpen met een diameter van 90 mm.
Lichtmetalen 18-inchwielen in Diamond Cut-finish, met bandenmaat 235/40 R18

Volvo S60 DrivE R-Design

Daar blijft het niet bij, want ook in het interieur hoef je je niet te vergissen welk optiepakket je had aangevinkt. De blauwe wijzerplaten zijn een gimmick, maar wel erg fraai. D sportstoelen en het sportstuur is echter wel functioneel. Alles is (gedeeltelijk) met leer afgewerkt, waarbij er voor de stoelen de keuze tussen volledig zwart en de hier getoonde zwart-wit combinatie is.

Volvo S60 DrivE R-Design

Volvo S60 DrivE R-Design

En dan is de koek nog niet op, want de aanpassingen aan het onderstel zijn ook heel serieus te noemen. Grotere 18” velgen noemde ik al, maar het onderstel is ook 15 mm verlaagd en de standaard achterdempers zijn vervangen door monotube schokdempers. Een veerpootbrug geeft nog meer stijfheid aan de voortrein, die Volvo weer benut door de besturing wat scherper te maken. Het resultaat: een S60 die nog lekkerder stuurt, remt en zich met ware doodsverachting in bochten laten gooien. Het past niet bij Volvo om de S60 R-Design een heel speels karakter mee te geven, dus in het grensgebied is de Volvo vooral onderstuurd. Toch kan de achterzijde ook worden verleid een stapje opzij te doen, maar daar is provocatie voor nodig. Veilig dus, maar zonder dat er helemaal geen lol aan te beleven is. Om het gras voor de voeten van critici maar eens weg te maaien: vanzelfsprekend is dat niet, bijvoorbeeld een Giuiletta QV trakteert je alleen maar op onderstuur in het grensgebied. En zelfs met de minder potente achterwielaandrijvers zullen op droog asfalt vooral onderstuur opdienen ter vermaak.

Volvo S60 DrivE R-Design

Volvo S60 DrivE R-Design

Als sportieve automobilist zal je toch een tikje teleurgesteld raken in exact deze uitvoering van de S60. De snelheid bocht-in is prima, maar de 1.6d “sleurt” er bocht-uit niet echt aan. Minimaal het dubbele aantal pk’s zou lekker zijn, maar dan vervalt de 20% bijtelling die de loonstrook een fijner uiterlijk geeft. De S60 DrivE zit precies op de grens (114 gram CO2 per km) en de V60 DrivE valt er net buiten (119 gram CO2 per km). Overigens heeft Volvo nog een heel palet fijne motoren die natuurlijk ook allemaal met het R-Design pakket te combineren zijn. Als T6 krijgt de S60 R-Design er zelfs extra pk’s bij. Woei!

Volvo S60 DrivE R-Design

Die extra pk’s wens je er in een S60 DrivE ook wel eens bij, juist als je gaat boenderen. Op de snelweg voldoet de 1.6D wel weer prima, zolang het vlak is en je geen races aangaat met potentere auto’s. De koppelkromme is goed en zelfs vanaf 90 km/u gaat de S60 DrivE er in een redelijk tempo vandoor, zelfs als de 6e versnelling gekozen is. Het voelt in ieder geval potent aan en dat telt ook. De kilometervreter die zijn/haar reizen vooral in Nederland maakt, zal met de S60 DrivE prima uit de voeten kunnen. Vreemd genoeg komt de (toch zwaardere) S60 makkelijker bij het verkeerslicht weg dan een C30 met hetzelfde blok. Blijkbaar is er in Zweden nog verder geknutseld aan de aandrijflijn.

Volvo S60 DrivE R-Design

Om alle cijfers uit de weg te werken: de 1.6 turbodiesel levert 115 pk en 270 Nm aan koppel. De sprinttijd naar de 100 bedraagt 10,9 seconden en de topsnelheid is 195 km/u. De Duitse concurrentie in de vorm van A4 TDIe en 320D EDE laten veel mooiere cijfers zien, maar vragen daarvoor ook een stevigere investering. De S60 is er vanaf 34.995, de A4 is 3 en de 320D 5 mille duurder. Scheelt weer een paar tientjes in de maand, hoewel je daar in deze prijsklasse de keuze niet van af zou mogen laten hangen.

Volvo S60 DrivE R-Design

Volvo slaat de concurrentie wel in alle opzichten om de oren qua veiligheidsvoorzieningen. Er is simpelweg geen ander merk wat in de buurt komt van wat de Zweden bieden. De S60 (en V60) is standaard (!) uitgerust met City Safety: mocht je als bestuurder niet opmerken dat een voorganger remt of zie je een stilstaand object over het hoofd, dan remt de S60 uit zichzelf af. Net als bij de XC60 kan tot 30 km/u schade worden voorkomen. Boven die snelheid wordt de klap van de impact in ieder geval fors beperkt. Nog een stapje verder gaat het “Pedestrian Detection with Full Auto Brake”: dat systeem detecteert voetgangers en remt daar voor als een aanrijding dreigt. Met snelheden tot 35 km/u weet het systeem de klap compleet te vermijden. Het systeem Pedestrian Detection with Full Auto Brake is een optie van 2.295 euro, maar daarvoor krijg je dan ook meteen adaptieve cruise control. Het is niet alleen dat (een gedeelte) van deze voorzieningen standaard zijn, maar in een recente test van automatische remsystemen konden zelfs de systemen in de Duitse oberklasse het Zweedse vernuft niet de baas.

Volvo S60 DrivE R-Design

De S60 DrivE is noch de krachtigste noch de zuinigste in zijn klasse, maar gezien de verkoopcijfers (de helft van verkochte S60’s is op dit moment een DrivE) wel een welkome aanvulling. Bovendien is het wel de modernste in zijn klasse, qua looks (kan je over discussiëren) en qua technologie (zeker de veiligheidstechnologie). En dat R-Design pakket he…. Het kost afhankelijk van de motorisering 5 mille of minder, maar dan is de S60 van binnen en buiten lekker dik gemaakt. De 1.6D maakt de sportieve ambities niet helemaal waar, maar voor velen zijn alleen sportieve looks ook genoeg. Voor diegenen die wat meer power wensen heeft Volvo lekkere vijfcilinder diesels en diverse turbo-benzinemotoren in de prijslijst staan. Filmpje!