Ingezonden: Het beste van Jos Verstappen

Auteur: , 49 Reacties

Uit de AB Inbox: "Beste Autoblogredactie, Jullie post van Hamilton in een NASCAR heeft me YouTube opgeslingerd om nog meer unieke F1-momenten te bekijken. In verband met gepaste Nederlandse trost kan je dan natuurlijk niet om Nederlands enige echt succesvolle F1-coureur heen; Jos Verstappen. Veel credits heeft hij niet gehad en vele zullen hem herinneren als de grindbak-man"

Autodrop wilde destijds nog een nieuw dropje lanceren: Grindbakracers.. Ergens is het toch wel vreemd dat wij niet verdomde trots op die gast zijn. We lijken meer te genieten van zijn ‘falen’ en zo wordt hij ook door velen herinnerd. Volledig onterecht!

Jos heeft zoveel pech gehad. Keer op keer zat hij bij een team met een niet-competitieve auto. Te weinig budget resulteerde in een ‘onderontwikkelde auto’ met te weinig power om een eerlijke kans te kunnen maken. Het nadeel van de onderontwikkelde auto’s bepaalde voornamelijk zijn ‘underperformance’ en deed hem meer (te veel) risico’s nemen met de beroemde grindbak als gevolg.

Totdat het ging regenen… Hij floreerde in de regen omdat het ineens minder van belang was hoeveel power je onder je gaspedaal had. Regen vraagt meer van een coureur dan de techniek, hier kwamen dan ook zijn kwaliteiten naar voren. De GP van Malysië 2001 begint droog. Jos start op de 18e plaats en ligt na de 1eronde al op de 6e plaats. Dan gaat het regenen, hij haalt auto’s van snellere teams in en weet de toppers het erg moeilijk te maken. Zelfs Schumacher komt er bijna niet langs en praat in de nabeschouwing met lof over Jos.

De GP van Brazilië 1996 ook een regenrace. Jos zet in de regen tot 2 keer toe de snelste rondtijd neer met een van de shityest auto’s van het hele veld (een Arrows met een Footwork Hart motor..). Zijn rondetijden zijn meer dan een seconde sneller dan Damon Hill in zijn state of the art Williams. Ook de commentator in dit filmpje weet deze prestatie op waarde te schatten:

En hier nog een filmpje waarin Jos helemaal los gaat in de regen, wat een talent!

De volgende vraag komt na het opnieuw bekijken van deze filmpjes weer bij mij naar boven. Wat als… Wat als Jos destijds een contract had gekregen bij Williams of Ferrari. We will never know.

Jullie getalenteerde schrijvende petrolheads kunnen mijn pleidooi (Jos is toch wel iets meer Boss dan we ons herinneren) vast wel omvormen naar een veel prettiger te lezen stuk in Autoblog-style. Ik hoop een post te zien. Jos heeft het eerlijk gezegd wel een beetje verdiend, toch?

Groet,
Martijn

Hoi Martijn,

Jos’ carrière wordt soms inderdaad overschaduwd door grindbak-avonturen en kartbaan-opstootjes, maar wat jij hierboven neerzet, daar kunnen we ons prima in vinden. Jos kon en kan geweldig rijden, helaas komt dat niet tot zijn recht in een F1-bolide van Simtek, Arrows, Tyrrell, Stewart of Minardi. En dat is jammer, dus dit lijkt ons een prima manier om wat aandacht op zijn skills te vestigen.

Oh, en jouw pleidooi is beter dan wat ik er van had kunnen maken.

Groet, Ricardo
Chef E-Mail Copy/Paste