Bugatti Galibier gaat dit jaar in productie als Royale?

Auteur: , 51 Reacties

Alle centjes de afgelopen jaren netjes opgespaard? Huis verkocht? Postbus geregeld? Dan kan je binnenkort wellicht een nieuwe Bugatti supersedan ophalen. Althans, volgens een gelekte productplanning gaat hij eind dit jaar in productie. Het model zal volgens onze info door het leven gaan als "Royale". Historisch verantwoord?

Ooit in een ver verleden, 1927, was er een Bugatti Royale. Het summum van luxe. Reusachtig, zwaar, statig en zeer gelimiteerd. Het was echter geen succes. Niet omdat de auto weinig te bieden had, hij was simpelweg te exclusief. Ettore Bugatti wilde er 25 maken, dat werden er 6. Ze moesten verkocht worden aan Europese adel maar die bleven met de toenmalige crisis lekker op hun geld zitten. Hij verkocht er 3.

Met de Galibier denken Bugatti en VAG een waardige opvolger te hebben. Een auto die in de voetsporen kan treden van de 3200kg, 12,7 liter 8-inlijn, 6,4 meter lange Royale Type 41. Daarbij voorzien ze voor deze nieuwe mastodont natuurlijk wel een (bescheiden) succes.

De nieuwe Royale krijgt geen 8 cilinder lijnmotor maar gewoon de W16 uit de Veyron. Volgens de laatste geruchten gekoppeld aan een elektromotor en teruggeschroefd tot zo’n 850 pk. Ruim voldoende om voorlopig even de meest luxueuze en vermogende vierdeurs in productie uit te hangen. Tuners daargelaten. Voor het einde van dit jaar zouden er naast de Veyron nog een slordige 30 Royale’s van de band moeten rollen. De Veyron blijft tot december in productie. Wat betreft de Royale wil Bugatti er maar liefst 3000 verkopen in 6 jaar(!), dat is best veel…

Het is nog niet helemaal zeker waar Bugatti de productieversie van de Royale laat zien. De IAA in Frankfurt, in september, is een zeer voor de hand liggende beurs voor een dergelijk debuut. We zullen dan ook eindelijk weten hoeveel elektrische hulp de W16 krijgt. De vraag is of de Belgische designer Dirk van Braeckel nog wat te zeggen krijgt over het design, of zou dat al afgetikt zijn?

En zo was ie