Rijtest en video: Porsche 911 GT3 RS 4.0

Auteur: , 97 Reacties

Leusden-Zuffenhausen. Het had in een kleine 3 uur gekund, maar we moesten tussendoor ook nog een beetje filmen. En dat kost tijd.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Een beetje voor de camera langs scheuren kost weinig tijd hoor, maar het camera opererend personeel is niet het snelste volk op aarde. Aan de 911 lag het niet, want het trefwoord is keihard. Accelereren: keihard. Remmen: keihard. Snelheid in bochten: keihard. Onderstel: keihard. Hoe de kuipstoeltjes je lichaam vastgrijpen: keihard. Hoe het klikding van de gordel in je zij prikt met instappen: keihard. Comfort: niet beschikbaar. Airco: te veel gewicht. Navigatie: zie airco. Prestatie-potentieel: out-of-this-world.

Porsche 911 GT3 RS 4.0

Tussen Leusden en Zuffenhausen ligt het land der onbegrensde autobahns. De 911 GT3 RS 4.0 is zeker niet de sterkste auto die onze “redactieburelen” (lees de openbare weg) doorkruiste, maar Porsche weet uit één PK altijd net wat meer te halen dan de rest van de wereld. Of althans zo lijkt het, de GT3 RS 4.0 maakte dan ook een verpletterende indruk op me. De laatste der 997’s, nu komt er echt niets meer, zet heel makkelijk 200 op de klok. Geen verrassing, want Porsche claimt een sprinttijd van 0-200 km/u van 12 seconden. Veel indrukwekkender is hoe de 4.0 doorstoomt naar 300+. Op een rit van ruim 500 km overdag(!) op een doordeweekse dag(!) ging de teller zeker vijf keer(!) over de magische 300. Oh en ook dat went, alleen niet voor de overige verkeersdeelnemers. Gelukkig is de 4.0 standaard met keramische remmen uitgerust, dus vertragen gaat prima. Vooral ook omdat er heel plakkerige semi-slicks om de velgen liggen. De officiële topsnelheid is overigens 310 km/u, maar met lang aandringen verscheen het getal 327 op de teller. De zescilinder boxer loopt dan zo’n beetje richting de toerenbegrenzer, dus heel veel rek zit er dan niet meer in.

Porsche 911 GT3 RS 4.0

Kloppend hart van de 911 GT3 RS 4.0 is natuurlijk het fabuleuze zescilinder boxerblok. Ondanks dat Porsche ook hele fijne turbo motoren maakt (voor de 911 Turbo en GT2) zit er tot op heden altijd een atmosferisch blok in een GT3. In dit geval de grootste ooit in een seriemodel van de Porsche 911; de inhoud bedraagt 4.0 liter. Porsche is niet over een nacht ijs gegaan door simpelweg het bestaande 3,8 liter grote blok op te boren. Neen meneer, de 4.0 kreeg namelijk de krukas uit de 911 GT3 RSR (die echt alleen het circuit op mag) en kreeg gesmede titanium zuigers en drijfstangen. Het resultaat is een indrukwekkende 500 pk, waarmee het specifieke vermogen op 125 pk per liter komt. Daarmee is de 911 GT3 RS 4.0 de sterkste atmosferische motor van het moment. En gezien de aandacht voor CO2, downsizing en het gebruik van drukvulling zou dat voorlopig ook wel eens een record kunnen blijven.

Porsche 911 GT3 RS 4.0

Dat er zo veel PK’s uit relatief zo weinig liters komt, betekent wel dat de 4.0 het vooral lekker vindt om bovenin het toerengebied te opereren. Om de 4.0 onderin slap te noemen is een regelrechte belediging aan de Porsche engineers en leidt ongetwijfeld tot een levenslange ban om nog in Zuffenhausen te komen, maar pas boven de 4000 tpm toont het blok zijn echte kracht. Het maximumkoppel van 460 Nm wordt dan ook pas bij 5750 tpm bereikt. Geen zorgen overigens, want een brede powerband heeft de GT3 RS 4.0 weldegelijk: die maximale 500 pk worden namelijk pas bij 8250 tpm bereikt. Een absolute screamer dus, die qua maximaal toerental alleen de 458 Italia voor zich moet dulden.

Porsche 911 GT3 RS 4.0

Porsche heeft ook veel aandacht besteed aan gewichtsbesparing, zo zijn de motorkap, kuipstoelen en voorspoilers gemaakt van carbonfiber. De achterruit is niet meer van glas, maar van lekker licht kunststof. Op hoge snelheid met raam open leidt tot het grappige effect dat je het raam ziet bewegen in de wind. En met raam open rijden zul je, want Porsche oordeelde dat het monteren van een airco unit te zwaar was. Zit er dus niet in. Navigatie, stoelverwarming, deurhendels of andere luxigheden allemaal ook niet. Porsche ging zelfs zo ver om gewichtsbesparend tapijt te monteren. Vreemd genoeg bleven de bekerhouders wel, hoewel het sierstripje waaronder ze verborgen zitten wel een carbon printje heeft (of echt van carbon is).

Porsche 911 GT3 RS 4.0

Ook hoog op het verlanglijstje stond het verder verbeteren van de aerodynamica. De GT3 RS 4.0 kreeg niet een grote achterspoiler met aangepaste zijkanten. Om het evenwicht te bewaren is de 4.0 eveneens de eerste 911 die zogenaamde “flics” kreeg, de luchtgeleiders aan de zijkanten van de voorspoiler. Op topsnelheid zorgt dat ervoor dat er 190 kg extra downforce is. Op de autobahn voelde de 4.0 dan ook enorm stabiel aan, hoewel de knalharde vering en demping wel eens voor een sprongetje zorgen op minder glad wegdek. De bochtsnelheden liggen op een dusdanig waanzinnig niveau dat de mindere goden zoals jij en ik weken nodig hebben om dat in het brein te verwerken.

Porsche 911 GT3 RS 4.0

Dit is in alle opzichten een echte mannenauto, en dan ook nog voor mannen met een groot hart. Ondanks dat Porsche een fantastische (en fantastisch snelle) PDK bak met dubbele koppeling heeft, monteerde men toch een reguliere handbak. Een bak die ook nog eens een ferme hand vraagt, schakelen doet die trefzeker, maar om langdurig circuitgebruik mogelijk te maken is het allemaal nog degelijker uitgevoerd dan we bij Porsche gewend zijn. Als je heel goed bent met koppeling en bak dan zou er in 3,9 seconden 100 op de teller kunnen staan, maar zo simpel als met een 911 Turbo met launch control (en wel die PDK bak) gaat het niet. De vierwielaandrijving van de 911 Turbo mis je overigens niet, want halleluja de combinatie motor achterin en de semi-slicks zorgen voor een ongekende tractie. Met een klein tjilpje van de banden lanceert de GT3 RS 4.0 zich uit de startblokken, waarna een ongekende acceleratie begint.

De 911 GT3 RS 4.0 is de laatste generatie 997 en in zekere zin de beste. Althans als je een compromisloze racer zoekt waarmee je op trackdays of op de Nurburgring kunt schitteren. De vier liter grote zescilinder boxer is het mooiste atmosferische blok wat Porsche tot nu toe heeft afgeleverd. Een monument van een auto, die niet voor iedereen geschikt is. Dit is met recht mannenspeelgoed, maar wel voor mannen met een goed gevulde bankrekening: de vanafprijs is € 256.100,- inclusief BTW en BPM. Filmpje!