TDI geen exclusieve merknaam Volkswagen & Audi

Auteur: , 67 Reacties

Als je de letters TDI achter elkaar hoort kan je bijna niet anders dan denken aan Volkswagen of Audi. Toch vindt de rechter dat het geen exclusieve merknaam van Volkswagen mag zijn

Audi had geprobeerd om mede namens Volkswagen de aanduiding TDI (die volgens de rechter Turbo Diesel Injection of Turbocharged Direct Injection kan betekenen) te claimen als merk maar het gerechtshof van de Europese Unie is van mening dat de combinatie van letters gebruikt kan worden als afkorting van een techniek (directe inspuiting van turbodiesels) die niet louter voorbehouden is aan de producten van VAG. Daarmee zou het toewijzen van het merk aan één automerk niet eerlijk zijn en dus kan iedere fabrikant die daar zin in heeft de aanduiding TDI gebruiken.

Overigens heeft VAG de merknaam TDI in veel landen al wel geregistreerd maar men probeerde om het merk voor heel Europa in één keer vast te leggen. Of de uitspraak van de rechter ook gevolgen heeft voor de registratie in individuele Europese landen is de vraag. Er zal waarschijnlijk nog wel een hoop getouwtrek om gaan plaats vinden. Ondertussen kan je je afvragen of andere merken hier iets aan hebben. Welk merk zou de voor Volkswagen en Audi zo kenmerkende afkorting immers willen adopteren?