Chinezen maken zelfrijdende auto: ‘betel dan Google’

Auteur: , 27 Reacties

In de Koude Oorlog bonden de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten in van alles de strijd aan. Het belangrijkste was nog wel het ruimtevaartprogramma, beide landen moesten en zouden als eerste een man in de ruimte hebben. China's ontwikkelingsslag van de afgelopen jaren doet me hier een beetje aan denken: bewijzen dat niet de ander, maar jij de grootste wereldmacht bent.

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, heeft Google een hele vloot Prii, waar bij de besturing geen mens aan te pas komt. De vloot heeft al zo’n 200.000 km gereden, maar 100% foutloos is de technologie kennelijk niet, getuige deze lichte crash.

De Chinezen hebben nog geen schade geleden, maar ze hebben dan ook maar 286 km gereden, sinds ze de zelfsturende auto van de Amerikanen gekopieerd zelf bedacht hebben. Een maandje geleden, op 14 juli, werd deze afstand op een Chinese snelweg afgelegd, aldus de China Daily. Dit gebeurde overdag, aangezien de auto geen GPS gebruikt, maar volledig afhankelijk is van sensoren en camera’s.

Een beetje zichzelf respecterende Chinees gaat natuurlijk niet in zo’n Japanse niesbui zitten. Ze hebben immers zelf een enorme auto-industrie. Dus was het testvoertuig een Hongqi HQ3, de Chinese luxe Toyota/Lexus-kloon (onder medewerking van).

Volgens het onderzoeksteam van de National University of Defense Technology haalde de auto tjdens de rit 67 keer in, en werd er een gemiddelde snelheid van 87 kilometer per uur bereikt. Vanzelfsprekend ging alles goed (ondanks de rare strapatsen die je nog wel eens op de Chinese wegen tegen schijnt te komen), aldus de Chinese autoriteiten, die in het verleden keer op keer hebben bewezen op hun blauwe ogen vetrouwd te kunnen worden.